Az ellenzéki önkormányzatok ellehetetlenítése – Fidesz-módra

NVZS 2020. december 3. 13:03 2020. dec. 3. 13:03

„A kormány célja egyértelműen az, hogy a 2022-es országgyűlési választásokra készülve, erősítsék azt a narratívát, miszerint az ellenzék még egy város vezetésére sem alkalmas, nemhogy az egész országéra” – ez Márki-Zay Péter véleménye. Mint a vele folytatott beszélgetésből is kiderül: az önkormányzati adóstop csak a kirakós egyetlen eleme, ha pedig összerakjuk a puzzle-darabkákat, csak akkor látható, hogy a kormány milyen eszközökkel, módszerekkel és mértékben igyekszik ellehetetleníteni az ellenzéki irányítású önkormányzatokat. Az eszköztár gazdag: adóstop, adómoratórium, adófizetés elengedése éppen úgy része, mint a korábban már odaítélt projekt-pénzek megkurtítása, kormányhatározatban rögzített fejlesztések lemondása vagy éppen megtagadása, sokszor halogatása.

„Tőlünk eddig 200 millió forintot vettek el: 124 milliót amiatt, mert az önkormányzat elesett a gépjárműadótól, 16 milliótól a reklámadó elmaradása miatt, s emellett több kisebb, pár milliós tétel is elmaradt, olyanok, mint például a kormány által elrendelt ingyenes parkolás miatt, a parkolási díjbevétel. Ennek részleges pótlására próbáltuk a földadót bevezetni, a tervezett adóból 70-80 millió forint folyhatott volna be” – reagált Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a kérdésünkre, városában mit jelent a kormány által elrendelt adóemelési és új adó-kivetési stop.

Mint arról tegnap beszámoltunk, szerdára virradóra jelent meg a Magyar Közlönyben az ugyancsak rövid (összesen három pontból álló) 535/2020. (XII. 1.) kormányrendelet „a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről”. Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester után egy másik jelentős település vezetőjét, Márki-Zay Pétert  is megkérdeztük arról, mit tehet a városvezetés egy ilyen helyzetben?

Márki-Zay is ugyanazt mondta, mint a tegnap a portálunk által megkérdezett budaörsi polgármester, Wittinghoff Tamás. Vissza kell fogni a betervezett kiadásokat. Konkrét példákkal illusztrálta ezt, olyanokkal, amelyek elmaradása a későbbiekben bevételektől fosztja meg  várost. Például Hódmezővásárhelyen vissza akarták állítani a kempinget – ami folyamatos bevételt generált volna, hasonlóképpen, ha sikerül megvalósítani a strandfejlesztési terveket, amiknek köszönhetően több lehetett volna a jegybevétel, s ezzel csökkenteni lehetett volna a strand által termelt veszteséget.  De vannak olyan tételek is, amelyek lassan elkerülhetetlen kiadások lesznek, s kérdés, el lehet-e halasztani ezeket. Ilyen a városháza több mint esedékes felújítása, ami balesetveszély miatt sürgető feladat „Meglátjuk, mi lesz, egyelőre tovább kell még dolgoznunk a költségvetésen” – tette hozzá.

A megtorpedózott földadó

2021. január 1-jén lépett volna hatályba Hódmezővásárhelyen a földadó, amiről beszámolva, az ado.hu portálról megtudható: a vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélyekre terveztek kivetni adót, mégpedig  az általuk bérbe adott termőföld után. A magasabb aranykorona-értékű területek után hektáronként 6 ezer, az alacsonyabbak után 3 ezer forint lett volna az éves teher. A 2 hektár alatti tulajdonnal rendelkezők mentességet kaptak volna. Az adó a város területén található 42 ezer hektárnyi termőföld 40 százalékát érinti, s a várható bevételt 70-80 millió forintra becsülték a jövő évre.

Így tesznek be a városnak

A költségvetési elvonások és az azokat legalább részben kipótolni hivatott bevételek kormányzati ellehetetlenítése mellett, a polgármester kitért a város korábbi vezetésétől örökölt fejlesztésekhez szükséges önerő biztosítására. Ez százmilliókat jelent, s nagy fejtörést a vezetésnek a kigazdálkodása.

Egy további – ritkábban emlegetett – kormányzati keresztbe tevést is szóba hozott a településvezető: a városnak van egy sor nyertes pályázata, amelyek kivitelezését a fideszes hivatalok minden lehetséges módon és eszközzel akadályozzák, fékezik, lassítják. Például nem adnak ki engedélyeket, a rájuk vonatkozó harminc napos ügyintézési határidőket nem tartják be.

A város lakóit is büntetik

A városban 33 üresen álló önkormányzati lakás kiadását akadályozza immár régebb óta Gyopáros Alpár, országgyűlési képviselő, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, akinek az aláírása hiányzik már csak – említett egy olyan példát Márki-Zay, ami azt mutatja: a kormánynak a legfontosabb, hogy a városvezetésnek tegyen keresztbe, még annak árán is, hogy sok-sok családot hoz lehetetlen élethelyzetbe.

Mint korábban a Hódpress megírta: a lakásokat a minőségi otthoncsere program égisze alatt az önkormányzat megvásárolta, de a kormányzati mintaprogram egyelőre stagnál. A város fizeti az üres lakások után a rezsit, azokat kiadni azonban – hiába lenne a jelenleginél több önkormányzati bérlakásra igény Vásárhelyen – nem lehet. Márki-Zay hangsúlyozta, hogy óriási lenne az igény önkormányzati bérlakásokra, havi 50-80 jelentkező van rá.

„Az ellenzék alkalmatlan” narratívát nyomják

A kormány célja Márki-Zay szerint egyértelműen az, hogy a 2022-es országgyűlési választásokra készülve, erősítsék azt a narratívát, miszerint az ellenzék még egy város vezetésére sem alkalmas, nemhogy az egész országéra. Orbán Viktor konkrétan meg is fogalmazta ezt, amikor Karácsony Gergely főpolgármester és az egész ellenzék alkalmatlanságát ecsetelte, egy ízben például azt mondta: „Karácsony Gergely elméleti ember – hogy a vidékiek is értsék –, az a típus, aki vacsorára megy csak disznóvágáskor, de legalább nincs láb alatt. Tarlós István odament volna a Pesti úti idősotthonba, és rendet tett volna”. Mindezt mondta úgy – mutatott rá Márki-Zay –, hogy éppen a kormány volt a felelős az idős betegek haláláért, mivel tesztelés nélkül küldték vissza az idősotthonba a pácienseket, dacára a többször hangsúlyozott kérésnek, hogy kórházból csak negatív teszt után engedjék haza az embereket.

A hulladékszállítás államosítása is szívás lesz

A hódmezővásárhelyi polgármester további példákat is mondott arra, hogy milyen egyéb módon tesznek lépéseket a települések ellehetetlenítésére.

A szemétszállítás államosítása például városának szintén bevételkiesést fog okozni. Az önkormányzat ugyanis a korábban egy önkormányzati cég által ellátott feladatot a idén májustól kiadta egy cégnek, amely a járművek és telephely bérleti díjért évi 60 millió forintot fizet a városnak. Ezzel is spórolni akartak, ahogy már korábban is számos területen váltottak a megtakarítás jegyében, például másik bankhoz mentek, telefonszolgáltatót cseréltek, stb. Ezekkel a lépésekkel 5-10 millió forintot tudnak megtakarítani, „miközben a kormány egyetlen mozdulattal százmilliókat vesz el tőlünk”.

Buknia kell a korruptoknak

Mennyiben javítana helyzeten, ha sikerülne elérni – s erre európai ellenzéki településvezetők egész mozgalma bontakozott már ki –, ha Brüsszelből közvetlenül kaphatnának forrásokat? – kérdeztük. A polgármester szerint természetesen az segítene, de nem lát esélyt a jelenlegi uniós elosztási mechanizmus gyors megváltoztatására, aminek a lényege, hogy a tagállamok kormányai osztják le a beérkező pénzeket. „Ahol ugyanis nem korrupt és zsarnok a kormány,  ahol nem politikai alapon osztják le a pénzeket, elképzelni sem tudják annak a jelentőségét, hogy a települések közvetlenül is forráshoz juthatnának” – mutatott rá, hozzátéve: ezért nem is sürgős számukra a teljes uniós elosztási mechanizmus megváltoztatása.

Pedig nem kis tételekről lenne szó: Hódmezővásárhely például 5,7 milliárd forintot kaphatna ilyen körülmények között. Akkor, amikor egyébként a Fidesz még arra a trükkre is képes, hogy 9 milliárd forinttal megvágja a 22 milliárdos TOP-os támogatást, s a megyei jogú városok helyett a megyékre bízza a leosztást, illetve, hogy folyamatosan vegye el a várostól a modern városok programban – egyébként kormányhatározatokban rögzített – pénzeket.

S mindebből mi a tanulság? „Hódmezővásárhely csak akkor lesz képes fejlődni, ha ez a korrupt társaság bukik” – összegezte véleményét Márki-Zay Péter.