Az elvándorlás a keleti tagországokból az EU egyik legfőbb problémája

HírKlikk 2021. április 21. 13:30 2021. ápr. 21. 13:30

Az orvosok és az egészségügyi személyzet elvándorlása súlyosbítja a Covid-helyzetet az EU keleti tagállamaiban. Orbán Viktor magyar miniszterelnök már tavaly májusban azt mondta, „Legyőztük a vírust”, de azóta ő is kénytelen volt tudomásul venni, hogy semmi nem múlt el. Ma Magyarország a lakosság számához mért halálozások arányában a világon a lista végén áll – írja a német Frankfurter Rundschau. A keleti országok katasztrofális egészségügyi helyzete is oka az elvándorlásnak, ami az EU legfőbb problémája.

Magyarországon ezer lakosra 2,61 koronavírus-halott jut, míg Németországban 0,95, Magyarországnál pedig csak Csehországban rosszabb a helyzet, ahol 2,65. A legrosszabb, hogy a térségben a magas halálozási arány egyáltalán nem csupán a Covidra vezethető vissza, hanem egyebek között arra, hogy a sok más betegség miatt kezelésre szoruló beteg a koronavírustól való félelmében nem megy el orvoshoz. Ennek egyik oka az egészségügy iránti bizalom hiánya – írja a Frankfurter Rundschau.

A rosszul fizetett orvosok és ápolók válasza évek óta az, hogy elvándorolnak. Ez bizony azt jelenti, hogy a legjobbak emigrálnak, és az EU-n belüli szabad vándorlás miatt az EU keleti részén az agyelszívás drámai méreteket öltött.

Ivan Krastev bolgár politológus a kivándorlást kapitulációnak nevezte: az emberek azért mennek el, mert már nem hiszik, hogy a hazájukban lehet jó életük. A kutató a belső migrációt hosszabb távon az EU legfőbb problémájának tartja. Krastev szerint nem utolsó sorban ebből fakad a térségben mutatkozó nacionalizmus, amit Orbán Viktor képvisel. Nem csoda, hogy a magyar miniszterelnök a koronavírus-oltások kérdésében is korán saját útra lépett, február óta alkalmazzák az orosz és a kínai vakcinát, így  Magyarország a világon az ötödik helyen áll az átoltottság terén.

Forrás: Hírklikk