Az EMMI nem értette: visszaadják a tízmilliókat?

Bánó András 2020. március 30. 08:34 2020. márc. 30. 08:34

Egy nemes, és szép gesztusról számoltak be az RTL és az ATV esti híradójában: Szabolcsban a megyei III. osztályban játszó Penyige község futballcsapatának klubja visszautalja a kormánytól kapott 85+45 millió forintnak azt a részét, amelyet még nem használtak fel. Az összeget a futballpálya felújítására, és egy új öltözőépületre használhatták volna fel, de úgy gondolták, erre a pénzre most a magyar egészségügynek sokkal nagyobb szüksége van. Írtak Orbán Viktornak és az EMMI-nek is. Utóbbi helyről azt kérdezték: ezt komolyan gondolták? Vissza akarják adni a számukra megítélt tízmilliókat?

Micsoda mentalitás ez a minisztérium illetékese részéről? Felfoghatatlan. A riportban megszólaló sportvezetők egyértelműen fogalmaztak: eddig sem volt öltözőnk, legfeljebb ezután se lesz, de az egészségügy most sokkal jobban tudja hasznosítani a pénzt.

Miközben könnybe lábadt a szemem, hogy miként dönthet ilyen emberségesen a jelenlegi helyzetben egy szabolcsi kisközség focicsapatának klubja, amelynek a pályája igencsak göröngyös, megnéztem a 2019.évi Magyar Közlönyt, hogy december 27-én kik kaptak még és milyen címen mennyi támogatást a kormánytól.

Nem is ejtenék szót néhány egyházi támogatásról, csak azt említeném meg, hogy például a magyar úszók olimpiai szereplésére adott jelentős összegek mellett (ezt se sajnálom) két kis falu is elképesztő pénzadományokban részesült. Tarpa Nagyközség Önkormányzata 395 milliót kapott nagy méretű füves pálya építésére, és egy fűtetlen, műfüves előcsarnok (ez mi lehet?) fejlesztésére. Ennél is elképesztőbb, hogy Csenger település egy tervezett nagy méretű műfüves pálya létesítésére 600(!) milliót kapott!

Tényleg mindenre volt, és van pénz az országban, csak az egészségügyre nem?