„Az erdélyi magyar EP-képviselőknek szolidaritást kell vállalniuk a Fidesz politikusaival"

HírKlikk 2021. március 8. 08:35 2021. márc. 8. 08:35

Az Erdélyi Magyar Szövetség közleményében foglalt állást a Fidesz Európai Néppárt EP-frakciójából való kilépésére.

A Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, – mint az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökei által jegyzett – közleménye szerint az erdélyi nyilvánosság joggal szemléli értetlenül: miért nem követi az RMDSZ két európai parlamenti képviselője az Európai Néppárt frakciójából az ott számos sérelmet elszenvedő és épp távozó Fidesz képviselőit?

„Meggyőződésünk, hogy az erdélyi magyar EP-képviselőknek szolidaritást kell vállalniuk a Fidesz politikusaival, s nem lehetnek tagjai egy olyan frakciónak, amely mindegyre megtagadja a keresztény-konzervatív értékeket, s nemtelen támadások kereszttüzébe állítja a magyar kormányt” – írják.

Szerintük, ha az RMDSZ két európai parlamenti képviselője a történtek ellenére is az Európai Néppárt frakciójának tagja marad – miként azt az RMDSZ elnöke nyilatkozta –, úgy a teljes erdélyi nyilvánosságnak tartoznak majd elszámolással, „hogy miként vállalhattak politikai közösséget olyanokkal, akiknek egyre inkább céljuk a hagyományos európai és keresztény értékek felszámolása, s akik azt a Fideszt támadják, amely ezen értékek fő közép-európai védelmezője”.

Ezért elvárják a döntés felülvizsgálatát és az Európai Parlament két erdélyi magyar képviselőjének kilépését az Európai Néppárt parlamenti frakciójából.

A közlemény emlékeztet: a 2019. évi európai parlamenti választásokon alig 5,2 százalékos eredménnyel, csupán hajszálnyival a kiesési küszöb fölött sikerült magyar képviselőket Brüsszelbe juttatni, mely eredmény is csupán az Erdélyi Magyar Szövetséget alkotó pártok által, saját szervezeti érdekeik ellenére, a választásokon való nem indulásról hozott döntésének köszönhető.