Az EU 150 millió eurót ad egészségügyi termékek szállítására

HírKlikk 2020. szeptember 18. 15:10 2020. szept. 18. 15:10

Az Európai Unió 150 millió euró (mintegy 52,5 milliárd forint) összegű pénzügyi támogatást nyújt a tagállamoknak és az Egyesült Királyságnak az alapvető fontosságú orvosi termékek, felszerelések, az egészségügyi személyzet és a betegek európai szállításához – közölte az Európai Bizottság pénteken.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos elmondta, a támogatásnak köszönhetően, az életfontosságú termékek és eszközök a lehető leggyorsabban oda kerülnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Emellett fokozza az életmentésre, valamint a kórházak és az egészségügyi dolgozók jobb felszerelésére irányuló tagállami erőfeszítéseket.

A finanszírozás a 2020 áprilisában rendelkezésre bocsátott 220 millió euró részét képezi. Az időszak alatt az unió többek között életmentő egyéni védőeszközök, gyógyszerek és orvostechnikai felszerelések, például védőszemüvegek, eldobható köpenyek, védőmaszkok és védőruházat légi és vasúti szállítását finanszírozza, hogy hozzájáruljon az uniós tagállamoknak a koronavírus-világjárvány kezelésére irányuló erőfeszítéseihez – közölte.

Forrás: MTI