Az EU-ból eddig csak Magyarország jelentkezett be a kínai vakcinára

HírKlikk 2021. január 20. 11:37 2021. jan. 20. 11:37

Az Európai Bizottság cáfolta Menczer Tamás külügyi államtitkár állításait, aki szerint már 14 európai ország jelentkezett a kínai oltásért. Talán nem véletlen, hogy egy friss uniós felmérés szerint az EU-ban Magyarországon a legalacsonyabb az oltakozási kedv.

Mint arról mi is beszámoltunk, Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos közölte, hogy az Európai Bizottság szerint nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát. Az MTI híréből azonban kimaradt, hogy a biztos egyúttal megcáfolta Menczer Tamás állítását, aki szerint már 14 európai ország jelentkezett a kínai oltásért.

„Az egészségügyi biztos egyetlen ilyen államról sem tud – Magyarországon kívül. Talán éppen ezért nem vált európai problémává az, hogy amennyiben valaki kínai vagy orosz – tehát az EU-ban nem engedélyezett – oltással rendelkezik, az kaphat-e oltási igazolást. Így aztán erre nem is tudtak egyértelmű választ adni" – írja az uniós közleményre hivatkozva az EUrologus.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Madridból, a turisztikai világszervezet (UNWTO) rendkívüli közgyűléséről tartott online sajtótájékoztatón is arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós engedéllyel nem rendelkező kínai és orosz oltóanyag használata akár korlátozhatja is a magyar polgárok szabad mozgását.

Az Európai Bizottság közzétett egy friss felmérést is arról, hogy mekkora az európaiak hajlandósága az oltásra. Az eredmény Magyarországra nézve cseppet sem hízelgő, mert a lakosságnak csak 49 százaléka mondja azt, hogy előbb-utóbb beadatná magának a vakcinát. Az uniós átlag 70 százalék, a magyar adat a legutolsó.

Forrás: hvg.hu