Az EU-csúcson tapssal búcsúztatták Angela Merkel német kancellárt a tagországok vezetői

HírKlikk 2021. október 22. 17:38 2021. okt. 22. 17:38

Az Európai Unió tagállamainak vezetői állva tapsolva búcsúztatták pénteken brüsszeli csúcstalálkozójukon a 16 év kormányzás után visszavonuló Angela Merkel német kancellárt. A csúcstalálkozón a jogállamiságról és a lengyelországi helyzetről folyt vita.

Charles Michel, az EU kormány-, illetve államfőiből álló Európai Tanács elnöke nagy formátumú politikusként méltatta Merkelt – írta a zárt ajtók mögött zajlott eseményről forrásaira hivatkozva a Politico című lap és több hírügynökség. Kiemelte „rendkívüli józanságát és egyenességét", lefegyverzőnek nevezve a kancellár e tulajdonságait.

Michel szerint Merkel személye meghatározta az Európai Tanácsot, és „a csúcstalálkozók nélküle olyanok lesznek, mint Róma a Vatikán, vagy Párizs az Eiffel-torony nélkül". Azt is hozzátette, hogy a kancellár „szellemisége és bölcsessége továbbra is az európai politika iránytűje és világítótornya marad".

Az Európai Tanács elnöke a Twitter közösségi portálon megosztotta Barack Obama üzenetét is, amelyben az Egyesült Államok 2009 és 2017 közötti elnöke Merkel „erkölcsi iránytűjét" és jó együttműködési képességeit dicsérte. Obama továbbá azt is méltatta, hogy a német kancellár képes volt elveit „az önérdek szűkös meghatározása fölé helyezi".

Angela Merkel 107 EU-csúcson vett részt. Az Európai Tanács soron következő, december 16-17-i ülésén Németországot várhatóan már új kormányfő, nagy eséllyel a szeptemberi választásokon győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, Olaf Scholz képviseli.

A kétnapos csúcstalálkozón az európai vezetők elbúcsúztak Stefan Löfven svéd miniszterelnöktől is, aki nemrégiben bejelentette, hogy novemberben lemond kormányfői tisztségéről. Löfven 2014 óta volt Svédország miniszterelnöke.

A csúcstalálkozón mindkét politikus számára búcsúvideót vetítettek le. Emlékül mindketten egy-egy személyre szabott művészi ábrázolást kaptak az épületről, ahol a tanácskozásokat tartják.

Von der Leyen: minden uniós tagállam érdekelt a jogállamiság fenntartásában

A jogállamiság az Európai Unió alapköve, ezért minden uniós tagállam érdekelt a fenntartásában – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozóját záró pénteki sajtókonferencián.

Ursula Von der Leyen azt mondta: a jogállamiság, amelynek középpontjában az igazságszolgáltatás függetlensége áll, biztosítja a kölcsönös bizalmat és az egyenlőséget az EU-tagországok és a polgárok között.

Az Európai Bizottság szerint az Európai Tanács „fontos megbeszéléseket" folytatott a jogállamiságról és az igazságszolgáltatás függetlenségéről Lengyelországra és az arról szóló lengyel alkotmánybírósági döntésre vonatkozóan, hogy a nemzeti alkotmány elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre.

Mint mondta, e kérdés megoldásával összefüggésben „hosszú út áll az EU előtt". Az Európai Bizottság a politikai párbeszéd, a jogi válaszok és konkrét intézkedések kombinációját fogja alkalmazni a megoldás érdekében – tette hozzá.

Michel: párbeszédre van szükség Lengyelországgal

Mélyreható párbeszédet sürgetett Lengyelországgal az európai uniós országok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke a testület csúcsértekezletét követően. Charles Michel azt mondta, békés és megoldáskereső vita zajlott a jogállamiság lengyelországi helyzetéről.

Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége alapvető az Európai Unióban, ahogy a tagállamokban is.

Az Európai Uniónak több jogi eszköz is a rendelkezésére áll, a tagállamoknak és az uniós intézményeknek azonban bármilyen lépés előtt a megoldás felé mutató politikai párbeszédet kell folytatniuk Varsóval. Az EU-csúcson tartott vita ebbe az irányba tett lépés volt – mondta.

Forrás: MTI