Az EU felé is demonstrál Orbán a kínai közeledéssel

HírKlikk 2021. január 15. 18:32 2021. jan. 15. 18:32

Magyarország, az EU tagállama, lépésről-lépésre építi ki Kínához fűződő kapcsolatait, immár az egészségügy és az oktatás terén is. Budapest az orosz Szputnyik V vakcina után a kínai Sinopharm oltóanyagát is megvásárolta – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung, „Soros ki, Kína be” című cikkében. Kína oda vásárolja be magát Közép-Európában, ahol ezt a legjövedelmezőbbnek ítéli.

Orbán Viktor miniszterelnök azzal indokolta a kínai vakcina megvásárlását, hogy túl lassan jönnek az uniós oltóanyag-szállítmányok. Ezért – mint jelezte – az orosz féllel is folytatni szándékozik Magyarország a tárgyalásokat, s ezzel ismét az EU-val szembeni, egyéni útját demonstrálja. 

Peking emellett részt vehet már a magyar oktatásügyben is: Budapest támogatja a sanghaji Fudan Egyetem megjelenését is, ahol akár 6000 hallgató is tanulhatja majd a gazdasági, külkapcsolati, orvostudományi és műszaki tudományokat. A már régebben tervezett kampusz 2024-ben nyílhat meg.  

A hír annyiban pikáns, hogy az Orbán-kormánynak az a híre: harcosan fellép a neki nem tetsző egyetemek ellen. Az Európai Bíróság kétszer is Magyarország ellen ítélt, amiért Budapest szorongatja az ott működő külföldi szervezeteket, amint tette azt a CEU-val is. Az egyetem már egy ideje Ausztriába költözött a Magyarországon rá nehezedő politikai nyomás miatt. Az oktatási szabadság korlátozása miatti felháborodás elért egészen Berlinig. 

Renata Alt, az FDP illetékes külpolitikusa kijelentette: Orbán ezzel ismét azt mutatja meg, hogy  „cseppet sem érdeklik a nyitott társadalom értékei”. Egy Peking által ellenőrzött egyetem meghívása, és milliós állami szubvenciókkal való támogatása „a tudomány szabadságára mért további ökölcsapás”. Kína oda vásárolja be magát Közép-Európában, ahol ezt a legjövedelmezőbbnek ítéli, és ahol a tudományos eredményekkel saját céljaira élhet vissza – mondta a politikus. 

A cikk szerzője hozzátette: Magyarország sok ponton kötődik Kínához, és felhozta egyebek között a Budapest-Belgrád vasútvonal építését. A legtöbb kelet-, közép- és dél-európai államtól eltérően a magyar kormány szembeszegült a Trump-kormány nyomásával is, és nem száműzte a kínai Huaweit sem az 5G hálózat kiépítéséből, sőt, ellenkezőleg: a kínai cég éppen kutatóközpontot akar Budapesten megnyitni, miközben Kína már működtet Magyarországon egy Kelet-Európa Kutató Központot is – emlékeztetett a konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung csak előfizetők számára olvasható cikkében.

 
Forrás: Hírklikk