Az EU máris dobta a közös földgázbeszerzés ötletét

HírKlikk 2021. október 27. 10:18 2021. okt. 27. 10:18

Az unió nem vág bele a Spanyolország által javasolt közös földgázbeszerzésbe, mert az túl bonyolult volna és tározókra is szükség lenne hozzá. Ez az uniós energiaügyi miniszterek luxemburgi válságülésén derült ki, ahol vita volt a nukleáris energia szerepéről is.

A magas energiaárak miatt tartottak tanácskozást a tagállamok szakminiszterei Luxemburgban. Abban egyetértés van közöttük, hogy rövid távon adócsökkentéssel és állami támogatással kell kezelni a helyzetet. A hosszú távú megoldásban azonban megosztottak az országok. Nem támogatják a közös földgázbeszerzést sem – írja az Euronews.

„Egy közös beszerzés éveket vehet igénybe. És ha lenne közös beszerzés, hol tárolnánk a gázt? Sok bonyolult kérdés van. Szerintem a spanyol kormány túlzott ígéreteket tesz” – mondta a luxemburgi miniszter, Claude Turmes.

Franciaország és Spanyolország átalakítaná az energiapiacot. Kilenc másik ország – köztük Németország és Hollandia – viszont a piacokra bízná az árakat, szerintük a mostani emelkedés csak átmeneti jellegű.

„A jelenlegi modell átalakítása veszélyezteti a piacok kiszámíthatóságát, a versenyképességet és a zöld átmenetet. Emellett a jelenlegi piaci modell biztosítja a kereslet és a kínálat egyensúlyát. Ez nagyon fontos az energiabiztonság szempontjából” – mondta Kadri Simson uniós biztos.

Az EU szerint a megújuló energiaforrások terjesztésével lehet csökkenteni a kontinens energiafüggőségét. Abban azonban vita van, hogy az atomenergiát zöld forrásként támogassák-e.

„Kiegyensúlyozott energiamixre van szükség, amelyben stabil forrásként szerepel a nukleáris energia, átmeneti elemként a földgáz és persze a megújuló források. De kiegyensúlyozottságra és tökéletes tervezésre van szükség” – mondta a cseh miniszterelnök-helyettes, Karel Havlíček.

Elemzők szerint tavaszig biztosan maradnak a magas energiaárak.

Forrás: Euronews