Az EU-n belüli riválisokkal keresi a vitát Orbán Viktor

HírKlikk 2018. április 26. 13:40 2018. ápr. 26. 13:40

Továbbra is az EU-n belüli riválisokkal keresi a vitát Orbán Viktor miniszterelnök – fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP választási győzelme után nem sokkal a Matolcsy-féle iskola követőjének nevezte magát, míg a múlt heti rádióinterjújában megerősítette Varga Mihály helyét az új kormányban.

Mráz Ágoston Sámuel szerint érthető, hogy miért elégedett ezzel a felállással a kormányfő.

„A miniszterelnök többször kifejtette, hogy Matolcsy Györgyhöz egy nagyon szoros szellemi barátság fűzi, mert Matolcsy György gazdasági iskolája rendkívül sikeres” – fogalmazott a Nézőpont Csoport vezetője, aki szerint az iskola lényege, hogy a költségvetési fegyelem és a nemzeti gazdaság fejlesztése egyszerre megvalósítható.

Az elemző a sajtóban rendre megjelenő cikkek ellenére nem lát konflikushelyzetet Matolcsy György és Varga Mihály között.

„A jelenlegi megosztásban Matolcsy György feladata inkább a szellemi muníciónak a kialakítása és a monetáris politika kialakítása, Varga Mihálynak pedig a fiskális politika, tehát a költségvetési fegyelem feletti őrködés és a szellemi muníciónak az operatív végrehajtása” – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Hozzátette: a miniszterelnök szavai után érdemes lesz még alaposabban tanulmányozni az MNB-elnök könyveit és nyilatkozatait, illetve a jegybank stratégiai tanulmányait.

A Nézőpont Csoport vezetője megjegyezte, hogy a teljes kormánystruktúra és a feladatlista elemzésével meg kell várni a miniszterelnök bejelentését. A miniszterelnök akár közvetlenebb, operatívabb szerepet is vállalhat az új ciklusban – emelte ki arra utalva, hogy a kormányfő nyilatkozata alapján az irányítói szerepét vinné a vezetői helyett.

Az irányítás egy közvetlenebb beleszólást jelent, a vezetés az kimagasló szerepet jelent, és csak egy célkijelölési funkcióval azonosítanám, az irányítás az egy közvetlenebb, operatívabb beleszólást jelent bizonyos ügyekbe”- magyarázta Mráz Ágoston Sámuel.

Az elemző arra a korábbi miniszterelnöki megjegyzésre is reagált, hogy nem folytatják a kormányzást, hanem újat kezdenek. Szerinte a Fidesz-KDNP a céljait az – ellenfelei által hiányolt, de létező – programjában hirdette meg 2010-ben.

Ebben a nemzeti szuverenitás megerősítése, a nemzeti tulajdon megerősítése, a középosztály-építés és a munkahelyteremtés szerepelt – tette hozzá.

„Egy picit más kormányzati struktúrában próbálja ezeket a célokat elérni, megvalósítani a kormányzat” – mondta az elemző, aki szerint új feladatokra is szükség lesz.

Mráz Ágoston Sámuel arról is beszélt, hogy az ellenzéktől függhet az itthoni politikai hangulat.

„Orbán Viktor már a 2018-as választás során sem a belföldi ellenfeleivel kereste a csatározási lehetőséget.

Bizonyos ellenzéki politikusok még nehezményezték is, hogy velük nem vitatkozik a miniszterelnök, őket nem emeli fel a saját szintjére. Így én arra számítok, hogy a következő négy évben az ellenzék stratégiáján fog múlni, hogy mennyire lesz harcias a belpolitika.

Az ellenzéki oldalon márpedig nagyon komoly feszültség van a parlamenti ellenzék és a parlamenten kívüli ellenzék között” – hangsúlyozta a Nézőpont Intézet vezetője, aki szerint európai szintéren lesz igazán konfliktusokkal teli a politika.

A következő egy év nagyon sok európai döntést tartogat, a június végi Európai Tanácsi ülésen dőlhet el a kötelező betelepítési kvóta sorsa. A Nézőpont Csoport vezetője ebben az ügyben érdekkonfliktusokat tart valószínűnek a térség országai és a nyugat-európai államok között.