Az EU-nak a saját háza táján kellene elsőként rendet raknia

HírKlikk 2021. december 7. 17:35 2021. dec. 7. 17:35

A demokráciáért vívott világméretű harc odahaza kezdődik, azaz a liberális értékeket minden országnak először a saját földjén kell megvédenie, s ez vonatkozik az Európai Unióra is. Erre hívja fel a figyelmet Nathalie Tocci neves elemző, a Harvard Egyetem vendégprofesszora, a római Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója a Politico hasábjain.

Joe Biden amerikai elnök pont azért kezdeményezte a szerdán kezdődő nemzetközi konferenciát, mert – túl a Kínával zajló rivalizáláson – meg kell akadályozni a jogállam visszaszorulását. Bizonyítani kell, hogy a liberális demokrácia működik, érdemes küzdeni érte. Ugyanakkor fel kell tartóztatni a külső beavatkozási kísérleteket, az autoriter rezsimek részéről mutatkozó hibrid destabilizációs próbálkozásokat. Erre egyre kevésbé alkalmasak az eddigi eszközök, a katonai fellépés, a szankciók, a kereskedelemben támasztott feltételek, valamint az EU-nál a bővítés ígérete. Már a nyugati modell sem olyan vonzó, mint egykor. 

Az Európai Uniónak leginkább a saját háza táján kell rendet tennie. El kell érnie, hogy a közös értékeket azok az államok is betartsák, amelyek már bekerültek a tagok közé. Itt kiemelkedik Lengyelország és Magyarország, utóbbi ott sem lehet a konferencián, és most éppen azon van, hogy ezért bosszút álljon Brüsszelen. Leginkább gazdasági eszközökkel lehet rávezetni ezeket a kormányokat  arra, hogy tegyenek eleget a közös normáknak. A tét nem csupán a magyar és a lengyel demokrácia, de a pénzek megvonásán keresztül jelzést kell küldeni más illiberális, illetve nacionalista erőknek is a földrészen. Meg kell védeni a szervezet alapjait és általában a liberális demokráciát – írta Tocci.