Az EU támogatása mellett, állampolgári segítség is kell a szabad médiának

HírKlikk 2020. augusztus 14. 11:00 2020. aug. 14. 11:00

„Egy lépésre állunk attól, hogy a kormány függőségi viszonyt alakítson ki minden hazai médiummal kapcsolatban, ezért nemcsak az unió támogatása, de a magyar állampolgárok segítsége is kell a szabad sajtó megvédéséhez” – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő mondta pénteki online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP európai politikusa rámutatott: a fehérorosz diktátor, Lukasenka is elsőként az internetet kapcsoltatta le, hogy megakadályozza a szabadságukért harcoló demokrata ellenzékiek tájékozódását és információátadását. Ujhelyi elmondta, hogy brüsszeli munkatársaival összegyűjtötték azokat a jelenleg rendelkezésre álló pályázatokat és programokat, amelyek segítséget nyújthatnak a még meglévő, független szerkesztőségeknek és kisebb médiaműhelyeknek. A tizenegy különálló program listáját közzé is tette személyes honlapján. (Elérhetőség: ujhelyi.eu/europasegit)

A szocialista képviselő arra kérte a magyar újságírókat és szabad orgánumokat, hogy nézzék át a listát és lehetőség szerint, minél több programhoz próbáljanak meg kapcsolódni. „Európa segít, mert a szabad sajtó fontos európai alapérték. Ugyanakkor a tizenegy pontos lista alapján, hiányérzetem is van: nincs elég forrás és az uniós intézmények még mindig nem értik, hogy az európai demokráciánk, a békénk, a stabilitásunk múlik azon, hogy eljutnak-e a valós hírek és információk az európaiakhoz, azon belül is a magyarokhoz” – fogalmazott Ujhelyi István, aki ezzel kapcsolatban bejelentette: hivatalos levélben az unió soros német elnökségéhez és a Bizottság, a Tanács, valamint a Parlament elnökéhez fordult, szorgalmazva, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben legyen dedikált forrásalap a kormányoktól és érdekköreiktől független sajtóorgánumok közvetlen támogatásához.

Az MSZP EP-képviselője az online sajtótájékoztatón hangsúlyozta azt is, hogy a médiafogyasztási szokások átalakulása és a politika nyomulása miatt, az olvasóknak is segíteniük kell a szabad sajtó működését. Ujhelyi elmondta, hogy jó példát szeretne mutatni, ezért több példányban előfizetett a Jelen című hetilapra, csatlakozott a 444.hu támogatói akciójához és előfizetője lett a Magyar Hang című újságnak, ahogyan támogatni kíván további online és printlapokat is. „Nyilván nem az én előfizetéseim fogják megoldani a szerkesztőségek esetleges működési problémáit, de ha minden ellenzéki szavazó csak egy, számára értékes lapot vagy portált támogat, akkor azzal a saját szabadságunkat, a magyar demokrácia életben maradását is támogatjuk. Én EP-képviselőként Brüsszelben, magyar állampolgárként pedig itthon is mindent megteszek, de bízom benne, hogy sokan mások is csatlakoznak ehhez. Sok kicsi, sokra megy!” – fogalmazott online tájékoztatóján Ujhelyi István.

Forrás: Hírklikk