Az Európai Bizottság 300 millió eurót ajánlott fel oltóanyagra

HírKlikk 2020. június 4. 16:13 2020. jún. 4. 16:13

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány okán, 300 millió eurót (mintegy 105 milliárd forintot) ajánlott fel az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (GAVI) számára a 2021-2025 közötti időszakra.

Az adomány több száz millió gyerek immunizálását, valamint oltóanyagkészletek finanszírozását szolgálja – közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Hozzátették, hogy a GAVI szervezésében csütörtökön tartott Védőoltásügyi Világkonferencián tett felajánlás segíteni fogja a világ legsérülékenyebb helyzetben lévő országai egészségügyi rendszereinek és immunizációs kapacitásainak megerősítését.

A finanszírozás – egyebek mellett – egyes országok önfinanszírozásra való sikeres áttérésének biztosításához, több mint 3,2 milliárd adag oltóanyag 55 országba való eljuttatásához fog hozzájárulni. Támogatni fogja a járványok megfékezése céljából sürgős felhasználásra szánt oltóanyagkészletek gyártásának finanszírozását. Elősegíti továbbá a járványos gyermekbénulás újbóli megjelenésének megelőzését az inaktivált oltóanyaggal való rutinszerű beoltás révén, a gyermekbénulás globális felszámolására irányuló kezdeményezéssel közösen kidolgozott programok keretében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség a támogatás révén, eszközöket képes biztosítani a fejlődő országok számára ahhoz, hogy erősebb egészségügyi rendszereket és immunizációs programokat építsenek ki, és így biztonságosabbá tegyék a világot.

A genfi székhelyű Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (GAVI) az iparosodott és a fejlődő országok kormányait és oltóanyaggyártóit, a legfontosabb ENSZ-ügynökségeket, népegészségügyi és kutatóintézeteket, valamint a magánszektort és a civil társadalmat összefogva, pénzügyi források és szakértelem mozgósítását célozza. Tevékenységének fókuszában az egészség védelme áll az új és kihasználatlan oltóanyagokhoz való hozzáférés javítása révén, a szegény országokban.

Forrás: MTI/Hírklikk