Az európai minimálbér megduplázná a kezdő rendőrök fizetését

HírKlikk 2019. április 25. 12:31 2019. ápr. 25. 12:31

Sok pénzt kap a rendőrség a kormánytól, de azt nem a végrehajtó állomány fizetésének emelésére, hanem eszközökre költik, a kormány pedig Juncker- és Soros-ellenes propagandára szórja a milliárdokat - állapította meg Harangozó Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Megoldásképpen azonnali 30 százalékos béremelést és a szocialisták által kezdeményezett európai minimálbér bevezetését javasolta.

Harangozó Tamást a Rendőrség Napja alkalmából tartott sajtótájékoztatója kapcsán kérdezték szerda este. Az MSZP országgyűlési képviselője a járőrök alacsony fizetésére vonatkozó kérdésre azt mondta, lenne miből fedezni fizetésemelésüket. A kormány azonban inkább Soros és György és Jean-Claude Juncker elleni hirdetésekre költ, ezekre csak az idei első negyedévben 15,4 milliárd forintot fordított. Mindeközben egy vidékről Budapestre költöző rendőrnek esélye sincs arra, hogy megéljen nettó 145 ezer forintból, mert ennyi albérletre, rezsire se elég.

Az MSZP 30 százalékos azonnali béremelést követel a rendvédelmi dolgozók végrehajtóinak, amit a költségvetésbe be kell tervezni. Harangozó több tíz milliárd forintra becsülte ennek forrásigényét, és mint elmondta, a rendőrség nem kevés pénzt kap a kormánytól, de azt nem béremelésre, hanem eszközökre, például szép új autókra, terepjárókra, TEK-nek beszerzett tankokra költik. Pintér Sándor belügyminiszter érdekérvényesítő képességéről is kérdezték, amire úgy reagált, érdemes ezen elgondolkozni, mert lehet, hogy az csak eddig tartott.

Az egyre nehezebb körülmények közötti munkavégzésről megjegyezte, egyre több rendőr szerel le amiatt, mert nem bírja elviselni a nyomasztó légkört. Sokaknak nem tetszik, hogy parancsra be be kell fogni a szájukat, csak papírkitöltésre használják őket, ahelyett hogy gondolkodói munkát végezhetnének a bűnüldözés, nyomozás során. Harangozó leszögezte, a NER-nek nevezett akármi kreativitást, függetlenséget kiölő elvárása nem csak a rendőrséget, az egészségügyet, az oktatást, a közmédiát is elérte. Idézte Kövér Lászlót, aki azt szeretné, hogy a bíróságok a szent koronára hivatkozva hozzanak döntéseket.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese a rendőrségi béremeléssel összefüggésben szociális Európát teremtő javaslatait ajánlotta, amelyek tartalmazzák a 240 ezer forintos európai minimálbér bevezetését: “ez ma megduplázná egy kezdő rendőr fizetését” - jelentette ki. Mint fogalmazott, többek között ez is lesz a május 26-i EP választás tétje. Ezért érdemes az MSZP-Párbeszéd közös listájára szavazni, megüzenve a kormánynak a társadalom elégedetlenségét.

Forrás: Hírklikk