Az Európai Parlament kész megvétózni a tagállamok alkuját

HírKlikk 2020. július 23. 20:14 2020. júl. 23. 20:14

Jelenlegi formájában nem fogadja el a tagállami vezetők közötti politikai megállapodást az Európai Parlament. A parlamenti hozzájáruláshoz módosításokra van szükség – ez a lényege annak az állásfoglalásnak, amelyet az EP 465 szavazattal, 150 ellenszavazat és 67 tartózkodás mellett fogadott el.

Ahhoz, hogy a következő hétéves költségvetéssel és a 750 milliárd eurós helyreállítási alappal kapcsolatos jogszabályok életbe léphessenek, mindenképpen szükség van az Európai Parlament hozzájárulására is. Más szóval, az EP-nek vétójoga van ebben a kérdésben, s úgy tűnik, hajlandóak is élni ezzel – írja az Index

A Európai Parlament csütörtökön délelőtt tárgyalta a témát. Az állásfoglalása tartalmazza többek között azt, hogy a Parlament nem ért egyet a hosszú távú költségvetés (MFF) jövőorientált programjainak megvágásával; álláspontjuk szerint, „e csökkentések alapjaiban rendítik meg a fenntartható és ellenállóképes helyreállítást". A jelenlegi állás szerint, a környezetvédelemmel, a digitális átállással, az egészséggel, az ifjúsággal, a kultúrával, a kutatással és a határok kezelésével foglalkozó programok „finanszírozása 2020 és 2021 között drasztikusan, hirtelen [le fog csökkenni]", 2024-től pedig „az egész uniós költségvetés a 2020-as szint alatt lesz, ami veszélyezteti az EU kötelezettségvállalásait és prioritásait".

Az EP szerint: 

  • Ugyan a rövid távú gazdasági helyreállítás szempontjából kedvező a megállapodás, de a hosszú távú költségvetés megvágása elfogadhatatlan.
  • Biztosítani kell a Helyreállítási Eszköz demokratikus ellenőrzését.
  • Elengedhetetlen, hogy az unió kötelezettséget vállaljon új költségvetési bevételi források bevezetése mellett.
  • A költségvetési kifizetéseket a jogállamiság tiszteletéhez kötő, egyértelmű mechanizmusra van szükség.
  • A képviselők készek visszatartani a parlamenti jóváhagyást, ha nem sikerül javítani a megállapodáson.

A jogállamisággal kapcsolatban az Európai Parlament „határozott sajnálatát fejezi ki", hogy a jogállamiság, az alapvető jogok és a demokrácia fenntartása érdekében, a hosszútávú keretköltségvetés és a helyreállítási terv terén végzett bizottsági és parlamenti munkát az Európai Tanács politikai döntése jelentősen meggyengítette.

A Fidesz EP-frakciója közleményben tudatta, hogy képviselői nem szavazták meg az állásfoglalást. Véleményük szerint, „az EP balliberális többsége által támogatott állásfoglalás az európai polgárok érdekeivel szemben, meg akarja torpedózni a történelmi megállapodást, újra napirendre akarja erőltetni a tagállamok politikai zsarolását lehetővé tevő, úgynevezett jogállamisági mechanizmust, mindezekkel késleltetné az Európai Unió válság utáni gazdasági felépülését szolgáló pénzügyi csomag elfogadását.” 

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője "Orbánt kicselezték Brüsszelben, lesz jogállami mechanizmus!" című közleményében úgy vélekedett, hogy "a magyar miniszterelnök nemrég még büszke kiskakasként fényezte önmagát a kormánypárti nyilvánosságban, mondván sikerült kiharcolnia a jogállamisági mechanizmus kivételét az uniós költségvetési megállapodás elemei közül. Orbán Viktort azonban kicselezték Brüsszelben, mostanra végképp egyértelművé vált, hogy igenis lesz jogállamisági kontroll az uniós pénzek felett, ráadásul szigorúbb, mint azt korábban a Fidesz remélte. A haza és az Európai Unió érdeke ugyanis most egybeesik az orbáni hatalmi gépezettel szemben".

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a mai plenáris ülés vitájában is világossá tette, hogy az uniós források védelme és a jogállamiság tiszteletben tartása „kéz a kézben” járnak, a hivatkozott mechanizmus érvényesítésére pedig a miniszterelnökök megállapodása lehetőséget ad. Az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy előveszik azt a 2018-as jogállamisági javaslatot, amely nehéz helyzetbe hozhatja az illiberális szövetségeseire támaszkodó magyar kormányfőt; a lehetséges szankciókat ugyanis ennek értelmében csak minősített többséggel lehet majd leszavazni az állam- és kormányfői testületben. Rendkívül látványos az is, ahogyan az Európai Parlament jelentős többsége - a Fidesz magatartásával szemben - elfogadta azt a közös állásfoglalást, amely az állam- és kormányfők költségvetési megállapodásáról mondott kritikus véleményt. Az EP világos és határozott utat mutatott a jövőorientált célok (például: egészségügy, klímavédelem) forrásainak szükséges megnövelésével és a jogállamisági kritériumok megerősítésével kapcsolatban. Orbán Viktor hiába igyekszik népmesei hősként mutatni magát, jelenleg inkább hasonlít a Gyalog Galopp című film vesztes fekete lovagjára" - írta Ujhelyi.

Forrás: Index