Újabb felmérés szerint is morzsolódik a Fidesz-tábor

HírKlikk 2020. december 21. 11:08 2020. dec. 21. 11:08

Az IDEA Intézet 2020. december 11. és december 15. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatása alapján, a Fidesz–KDNP választottsága a teljes felnőtt népesség körében 31 százalék, ami egy százalékpontos csökkenés az előző, november végi, december eleji méréshez képest.

Mindez közleményük szerint azt jelenti, hogy a december elején kirobbant Szájer-botrány önmagában jelentős mértékben egyelőre nem változtatta meg a szavazói magatartást – írja az atv.hu.

A koronavírus-járvány kitörése előtt, 2020 februárjában a kormányzó pártokat a teljes népesség 30 százaléka támogatta, ami a járvány első hullámában egészen 35 százalékig kúszott. Támogatottsági maximumát nyáron, a második hullám kitörése előtt, egy viszonylag nyugodt időszakban érte el.

Amennyiben 2020 augusztusához viszonyítjuk a 2020.december közepi adatokat, immár négy százalékpontos, azaz hibahatárt meghaladó csökkenés regisztrálható. A járvány első hullámának kezelése során szerzett többlettámogatás elkopott a Fidesz mögül – derül ki a felmérésből.

Hozzáteszik: nem arról van szó, hogy a szavazók átpártoltak volna az ellenzékhez. Sokkal inkább arról a választói magatartás irodalmában ismert jelenségről, amit „zsilipelésnek” nevezünk. A Fidesz mögül kilépő szavazók az ismeretlen preferenciájúak csoportjába vándoroltak, elbizonytalanodtak, de a kreditjük – vélelmezhetően – nem szűnt meg.

Míg 2020 augusztusában a bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók és a passzívak együttesen 28 százalékot tettek ki, 2020. decemberében 31 százalékon állnak. Tehát majdnem annyival nőtt ez a réteg, amennyivel csökkent a kormányzó pártok választottsága. Végül az is figyelemre méltó tényező, hogy a biztos szavazó pártot választók körében nem csökkent tovább a Fidesz–KDNP támogatottsága, ily módon 2020. december közepén pont ott áll, ahol 2020. februárjában volt, azaz 47 százalék.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a választókorú népességen belül 11, míg a biztos szavazóknál 17 százalék. A Momentum Mozgalom és a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatottsága a teljes népességen belül 7-7 százalék, míg a biztos szavazóknál a Momentumé 11, a Jobbiké 9 százalék. Az MSZP-Párbeszéd esetében ez a szám 7-7 százalék.

Az LMP 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes választókorú népességben, a biztosan pártot választói körben 2 százalék, megegyezően a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal.

Forrás: atv.hu