Az idén nyáron korábban kezd el terjedni a koronavírus, ami azonban enyhébb formában jelentkezik

NVZS 2022. július 6. 15:00 2022. júl. 6. 15:00

„Terjed a fertőzés, és ha nem is nyáron, de számítani lehetett arra, hogy ez bekövetkezik... Megnyugtató ugyanakkor, hogy mindenhonnan az a hír érkezik, hogy sokkal enyhébb formában jelentkezik a vírus, különösen az oltottak körében” – mondta Pusztai Erzsébet. Az egészségügyi szakértőt, korábbi államtitkárt annak kapcsán kérdeztük, hogy egyre többször támadnak a Covid újabb mutánsai, almutánsai. Itthon is nő a vírus koncentrációja a szennyvízben, s lassan emelkedni látszik az újonnan regisztrált fertőzöttek száma is.

Éppen kedden írta a The New York Times, hogy a Covid Omikron variánsának eddig legtámadóbb –  BA.4-nek és BA.5-nek elnevezett – alvariánsai új járványhullámot indítottak az Egyesült Államokban. De – jegyzi meg a lap – Nagy-Britanniában, Franciaországban, Portugáliában, Belgiumban és Izraelben is nő a járvány miatt kórházi ellátásra szorulók száma. 

Magyarországon is érdekesen alakulnak a számok. Június 29-én jelent meg a koronavirus.gov.hu oldalon, hogy emelkedik a szennyvizek koronavírus koncentrációja. Mint olvasható, „A kommunális szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban emelkedést mutat. A mintavételi helyek többségénél (15 helyszínen) emelkedő tendencia tapasztalható, míg hét településen a mért értékek stagnálnak. Csökkenő tendencia egyetlen városban sem tapasztalható. A koncentráció 16 helyszínen a mérsékelt, hat városban pedig az alacsony tartományba esik”. Ugyancsak 29-én, megjelent az előző hétre vonatkozó hivatalos adat: akkor összesen 3042 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 21 beteg, 233 embert kezeltek kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen voltak. Az azt megelőző héten azonban még „csak” 1 961 új regisztrált fertőzött volt, 32-en haltak meg, 197-en voltak csupán kórházban, s hatan voltak lélegeztetőgépen.

Megnéztük, s azt láttuk, hogy egy éve 52 új fertőzöttet igazoltak (126 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 23-an voltak lélegeztetőgépen), két éve pedig három új fertőzött volt (170 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük kilencen voltak lélegeztetőgépen). 

2020 nyarán ugyanakkor még komoly intézkedések, járványügyi készültség volt hatályban (például beutazási tilalommal, szigorú karanténszabályokkal), tavaly nyár elején pedig olyannyira foglalkoztak a negyedik hullám veszélyével, hogy Orbán Viktor július 2-i Kossuth rádiós „interjújában” arról beszélt, hogy „megnéztük, hogy a legrosszabb esetben mennyi ágyra lehet szükség, mennyi lélegeztető készülékre, mennyi orvosságra, mennyi vakcinára, és azt állapítottuk meg, hogy Magyarország teljes egészében fölkészült arra, hogyha újabb, negyedik hullám lenne”.

Most viszont mintha nemigen, de legalábbis kevésbé láthatóan foglalkoznának a veszélyekkel. Egy nappal azután ugyanis, hogy megjelent a szennyvíz koncentrációjának növekedéséről szóló bejelentés, ugyancsak a hivatalos oldalon közzétették, „a járvány visszahúzódása és a magas átoltottság miatt július második hetétől már csak péntekenként lesz oltási akciónap a kórházi oltópontokon”. 

Ezt minek tudjuk be? És egyáltalán, hogyan állunk új hullámmal? Pusztai Erzsébetet kérdeztük.

A korábbi szakállamtitkár megértően reagált a kormány lépésére, amit azzal indokolt, hogy nyilván azért csökkentették az oltópontok nyitva tartását, mert nagyon sokan még mindig ott tartanak, hogy nincs elég ember, aki be akarja magát oltatni, sokan ugyanis nem vállalják az oltást. „Olyan nem igen lehet, hogy nem tudott oltáshoz jutni, pedig akart volna” – mutatott rá. Pedig – tegyük hozzá – a beoltottak számára nem lehetünk büszkék: a legfrissebb hivatalos adatok szerint 6 411 804-en kapták meg az első oltást, 6 198 798 fő felvette második, 3 884 105 fő a harmadik, 305 216 fő pedig már a negyedik oltását is. Ez a lakosság arányában 65,2, 63,1, 39,5 és 3,1 százalékot jelent. Megjegyzendő, hogy ezzel alaposan el vagyunk maradva az európai átlagtól. A számok ott ugyanis a következők: 75,4, 72,7, 52,7 és 3,2.

Ami pedig a fertőzés terjedését illeti: Pusztai Erzsébet rámutatott, hogy valóban ezt láthatjuk, s bár lehetett rá számítani, ha nem is nyáron. „A vírus korántsem tűnt el, várható volt, hogy csoportokban, gócokban fel-fellobban majd ismét” – közölte. A pandémia ugyan kicsit korábban jelentkezik, mint eddig, merthogy a nyári időszak tavaly és tavalyelőtt eléggé nyugalmas volt. Megnyugtatónak mondta ugyanakkor, hogy szinte mindenütt sokkal enyhébb formában jelentkezik a vírus, különösen az oltottak körében.