„Az Index jelenleg független”

HírKlikk 2018. szeptember 18. 17:28 2018. szept. 18. 17:28

A frontvonalban vagyunk, de amíg az alapítványi háttér és a főszerkesztő-választás szabadsága megmarad, megőrizzük függetlenségünket- üzent az Index főszerkesztője, Tóth-Szenesi Attila.

Az Index egyelőre őrzi függetlenségét, erre garancia az alapítványi háttér, és az is, hogy a szerkesztőség tagjai bizalmi szavazás útján döntenek arról, ki legyen a főszerkesztő – írta keddi „szolgálati közleményében” a portál jelenlegi vezetője.

Tóth-Szenesi Attila így kommentálta, hogy hétfőn kiderült, változás történt az Index mögött, a portálhoz kötődő CEMP-cégek pedig Ziegler Gáborhoz és a KDNP-s Oltyán Józsefhez kerültek.

„Hetek óta lehetett tudni, hogy valami készül körülöttünk, és a csönd most tört meg. A legfontosabb: az Index.hu Zrt. részvényei a Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak” - szögezte le a főszerkesztő, aki szerint a portál munkatársai évek óta frontvonalban érzik magukat, de a közéleti-politikai háborús viszonyok között is csak egy dolgot szeretnének: újságot írni a legjobb tudásuk szerint, „függetlenül jobboldaltól, baloldaltól, Fidesztől, MSZP-től, Jobbiktól, Vörös Hadseregtől, Wehrmachttól.”

 A főszerkesztő szerint az Index léte két alapvető dolgon múlik: kívülről nem befolyásolható szakmai munkán és azon, hogy a szerkesztőség maga dönti el, kivel szeretne vagy éppen nem szeretne dolgozni.

Ha bármilyen változás van, a lehető leghangosabban jelezzük a világnak. És ez nem csak egy ígéret. Az Index.hu szerkesztősége a mai napon létrehozott egy oldalt, ahol bármikor bárki ellenőrizheti, hogy a szerkesztőség saját álláspontja szerint hagyják-e, hogy munkáját a piaci és politikai szereplőktől, illetve a tulajdonosi befolyástól függetlenül végezze”-írta szolgálati közleményében Tóth-Szenesi Attila. 

Az oldalon egy virtuális mérőfelület látható, három fokozattal: „Az Index jelenleg: független/ veszélyben / nem független.” A mutató jelenleg a független sávban áll.