Az Index után célkeresztben a 24.hu

Harkai Péter 2020. szeptember 28. 08:26 2020. szept. 28. 08:26

Az Index kilövése után, újult erővel támadja a kormánymédia Varga Zoltánt és a tulajdonában lévő Central Médiát, ami egyértelműen arra utal, hogy ez a portfolió a következő kiszemelt zsákmány a hatalom számára. Varga egyelőre inkább tűnik sötét lónak a játéktéren, semmint tehetetlen áldozatnak.

Varga a napokban a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy autókból figyelték a házát, kéretlen ajánlatokat kapott a cége megvásárlására és elismerte, hogy alábecsülte az Orbán-kormányt, mert „mostanra világossá vált számára, hogy egy orosz típusú kontrollált nyilvánosságot akar Magyarországon”. Ezt megelőzően hasonló tapasztalatairól beszélt szintén egy külföldi portálnak, a Politiconak.

Az interjúból kiderült, hogy a 24.hu-t, az NLC.hu-t és a Nők Lapját is magában foglaló Central Média Csoport tulajdonosa, akinek a becsült vagyona 43,2 milliárd forint, több olyan jelet is tapasztalt, amit személyes fenyegetettségként élt meg. Beszámolt többek között arról, hogy amikor külföldön tartózkodott, és csak a felesége volt otthon budai házukban a lányával és az anyósával, egy helikopter „veszélyesen közel repült el a házuk felett”, ami „halálra rémítette a családját".

Beszélt arról is, hogy több alkalommal elsötétített üvegű autót látott a háza mellett parkolni, benne két ismeretlen férfival. Továbbá két kéretlen ajánlatot is kapott nyár óta a cége kivásárlására, az egyiket egy magyarországi, a másikat egy külföldi befektetői csoporttól. Mint fogalmazott, az volt a benyomása, hogy mindkét ajánlattevő Orbán Viktor közvetítője lehetett, de a Bloombergnek nem kívánta megnevezni, hogy konkrétan kik keresték meg.

A Central Media Csoport 25 nyomtatott magazint és 19 online kiadványt működtet, összesen 650 embert foglalkoztatva. A társaság médiafelületei elérik az ország lakosságának ötven százalékát. 

A kormány médiapolitikáját látva és ismerve, magától adódik a párhuzam, hogy a Centrál Média körüli villongást szintén a KESMA és Orbán étvágyának tulajdonítsuk, holott adódik egy régebbi párhuzam, amiről kevesebb szó esik, bár a feledés homályából felidézve, némileg árnyalná a jelen helyzetet. Amikor 2018 áprilisában lezajlottak az országgyűlési választások, az eredmény ismeretében, Simicska Lajos elkezdett kapitulálgatni, az addig harcos médiájától lényegében elfordult és máig ismeretlen feltételek és motiváció mellett, átadott mindent Orbánnak. Ezzel párhuzamosan, Varga Zoltán, aki tulajdonos-elnök-vezérigazgató volt a Centrál Médiánál s egyben a 24.hu-nál, szintén hátralépett és az utóbbi posztot átadta Mészáros Kingának, akinek bő egy évig volt szerencséje betölteni ezt a funkciót. 2018 májusától Varga, aki addig keményen beleállt a kormánnyal szembeni nyilatkozatokba, pont mint Simicska, elcsendesedett, szintén háttérbe húzódott.

Ennek ismeretében, nem kis meglepetést okozott, hogy 2019 nyarán Varga nemhogy visszavette a vezérigazgatói széket, de komoly feszültség alakult ki közte és az addigi kinevezettje, Mészáros Kinga között. A konkrét okok nem ismertek.

A kormánysajtóban mostanában „vörös báróként” és „trükkös Zotyóként” is emlegetett milliárdos azt mondta, innentől fogva már „elvi kérdés” számára, hogy ragaszkodik a cégéhez, azt nem akarja átadni – idézte a Bloomberg nyomán a Media1 portál. Ez utóbbit szintén támadni próbálták a Varga elleni össztűzben, mint a médiavállalkozó állítólagos „fegyverhordozóját”, miután több cikkben is követte az Index kivéreztetését és egyúttal a 24.hu elleni felgyorsult támadásokat. Erről személyesen Szalay Dánielt kérdeztük, miként értékeli a kormánymédia össztüzét, amiből bőven hullt az ő portá(l)jára is.

Szalay, aki 2018 nyarán hagyta ott a 24.hu-t és alapította meg saját, Media1.hu portálját, megkeresésünkre elmondta, hogy a számára is érthetetlen a kormánysajtó kéretlen nyilvánossága, amivel hitelteleníteni kívánják mind őt, mind Varga Zoltánt: „Megpróbálták beállítani Varga Zoltánt a Media1 tulajdonosaként. Ennek cáfolata miatt bírósági pereket is indítottam az érintett kormánymédiumokkal szemben” – nyilatkozta megkeresésünkre. „Úgy éreztem, hogy a lehetőségeim korlátok közé szorulnak, ezért hagytam el két és fél éve a 24.hu-t. Független és önálló felületet akartam megteremteni” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ismeretei, háttérinformációi, szakmai véleménye alapján, mi rejlik valójában a 24.hu, illetve a Central Média felfokozódott támadása mögött, Szalay Dániel egyértelműen „karaktergyilkosságot” vél tetten érhetőnek. Véleménye szerint, ugyanaz történik, mint annak idején Spéder Zoltánnal, az Index ex-tulajdonosával. Az ő esetében is először a magánéletét vették célba, offshore hátteret kutatnak fel a gazdasági tevékenységében, mint végzetes bűnt, büntetőeljárás is indult ellene és egy előre megírt forgatókönyv szerint, vitték végig a személyét lejárató s a vállalkozását ellehetetlenítő kampányt.

Szalay Dániel szerint, korántsem lejátszott meccs, hogy Varga Zoltán nyilatkozatai ellenére, a KESMA része lesz-e a 24.hu, mivel: „a Central Média tulajdonosának vannak egyéb érdekeltségei is és az elmúlt évek tapasztalatai alapján, tartani lehet attól, hogy olyan ellenőrzéseket kaphat, mint történt ez Bige László esetében és mérlegelnie kell, mi mit ér meg és miről jobb, ha lemond a kisebb veszteség érdekében” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Szalay Dániel, a Media1 portál főszerkesztője és tulajdonosa.