Az MLSZ nem enged Orbánnak

HírKlikk 2018. június 18. 10:14 2018. jún. 18. 10:14

Bár Orbán Viktornak is hiányzik a pirotechnika a stadionokból, sem jogilag, sem biztonsági szempontból nincs arra mód, hogy a futballstadionokban pirotechnikai eszközöket használhassanak a szurkolók - derült ki a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) háttérbeszélgetésén.

Az eseményen elhangzott, hogy az MLSZ nem alkalmaz szigorúbb szabályokat, mint a magyar jogszabályok.

 

"Azokat pedig kötelesek vagyunk betartani, valamint a nemzetközi mérkőzéseken az UEFA pirotechnikát tiltó szabályait is"

- szögezte le a szervezet.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az első három osztályban a 2015/16-os idényben még csak 156, a 2016/17-es szezonban már 656, az elmúlt kiírásban pedig 697 pirotechnikai eszközzel való visszaélést jegyeztek fel a stadionokban, ráadásul utóbbiban még nincs benne két olyan nagyobb felhasználás, ahol a hatalmas füst miatt nem lehetett megállapítani pontos számot. Szó esett arról is, hogy sokszor még a biztonságtechnikai szakemberek sincsenek tisztában minden pirotechnikai eszköz veszélyeivel.

A pirotechnikai eszközök között - teljesítménytől és típustól függően - átlagosan 3 és 15 méter közötti távolságot kellene tartani, ez kivitelezhetetlen egy tömött szektorban, ezen kívül számos olyan szempontot kell figyelembe venni, amely eszükbe sem jut a drukkereknek - jelezték. Ilyen például a széljárás, a stadion szerkezeti elemeinek veszélyeztetése, a veszélyes anyagokat tartalmazó füst, vagy például az egyes molinók és drapériák esetleges gyulladása.

A szövetség hangsúlyozta: az MLSZ-nek a magyar jogszabályokon kívül, mivel tagja az UEFA-nak, e szervezet előírásait is be kell tartatnia.

Orbán Viktor március elején miskolci kampányútján megtekintette a Diósgyőr 13 milliárdos stadionját is, piros-fehér sálba bugyolálva találkozott a klub vezetőivel és a szurkolókkal.

A kormányfő az egyik szurkolói felvetésre megjegyezte, neki is hiányzik a pirotechnika a stadionokból, mert nem igazi a hangulat nélküle.