Az MSZP a rendvédelmi törvény módosítását követeli

HírKlikk 2020. február 11. 11:07 2020. feb. 11. 11:07

Az MSZP azt követeli, hogy módosítsák a rendvédelmi törvényt (Hszt), hogy az garantálja mind a hivatásos, mind a nem hivatásos rendvédelmi dolgozók kiszámítható béremelését – mondta Harangozó Tamás, a MSZP frakcióvezető-helyettese, az ATV-ben hétfőn.

A kormány ugyanis teljesen kihagyta az idei béremelésből a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyban foglalkoztatottakat, több tízezer embert. Ők a rendvédelmi szerveknél közalkalmazotti és köztisztviselői státuszban dolgoznak.

Tavaly elvették tőlük a korábbi jogviszonyukat és cserébe először tíz, majd öt százalékos béremelést ígértek nekik. De „hiába voltak a kormányzati bejelentések, becsapták ezeket az embereket!” – szögezte le Harangozó Start című műsorban.

„Megérkeztek a bérpapírok és a bérpapír, amit én is a saját szememmel láttam, konkrétan 0, azaz nulla forintot jelentett” – mondta el.

De az a tíz százalékos emelés, amelyet a hivatásos állomány tagjai idén megkaptak, sem a törvényből következik: béren kívüli juttatásként adták oda – hívta fel a figyelmet.

„Mi azt szeretnénk, ha az életpályamodell részeként, ezeket törvényben garantálva, tisztességesen és kiszámíthatóan kapnák az emberek, nem akkor, amikor éppen kedvük van vagy amikor éppen nincs kedvük” a minisztériumoknak juttatást adni.

A Hszt-t ezért módosítani kell, hogy a hivatásosok és a korábbi közalkalmazottak és köztisztviselők béremelését törvény garantálja – mondta Harangozó.

A műsorvezető elsorolta, kiket érint a törvény: a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a terrorelhárítás, a bevándorlás- és menekültügyi hivatal, a nemzetvédelmi szolgálat, a nemzetbiztonsági szolgálatok, szakszolgálatok és a rendészeti szakgimnáziumok hivatásos és civil alkalmazottait.

Forrás: Hírklikk