Az MSZP az Egészségbiztosítási Felügyelet visszaállítását szorgalmazza

HírKlikk 2021. január 12. 14:11 2021. jan. 12. 14:11

Az egészségügyi ellátásban részesülők jogainak megfelelő védelmét, az Egészségbiztosítási Felügyelet visszaállítását szorgalmazta az MSZP országgyűlési képviselője kedden.

Bangóné Borbély Ildikó a pártja Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, ismételten benyújtják a Fidesz-kormány által 2010-ben megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelet visszaállítását kezdeményező javaslatukat az Országgyűlésnek.

Indoklásként elmondta, szükség van egy olyan szervezetre, amely hatósági eszközökkel, egyaránt hatékonyan képes fellépni a betegjogok védelme és a kórházak nem megfelelő gazdálkodása miatt.

Hozzátette: a békéscsabai kórház szülészetén vizsgálatra váró nők megtapasztalhatták, milyen káros következményei vannak annak, hogy megszüntették a felügyeletet.

Felidézte, hogy Békéscsabán a nőket a szülészeti osztály dolgozói előtt nyilvánosan vizsgálták, és végeztek rajtuk beavatkozásokat, erre pedig a folyosón fehérnemű nélkül kellett várakozniuk.

Az ellenzéki képviselő közölte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálatakor számos szabálytalanságot állapított meg és elrendelte azok orvoslását, de közben megfeledkeztek azokról a nőkről, akiket megaláztak, megsértették emberi méltóságukat.

Az egyéni jogsérelmet ma ugyanis senki nem orvosolja – jegyezte meg.

Bangóné Borbély Ildikó kitért arra, hogy a 2010-ben megszüntetett szervezet foglalkozott a kórházakból elküldött betegekkel, a súlyos műhibákkal, az indokolatlan költségtérítésekkel, de olyan esetekkel is, amikor az orvosok, ápolók nem megfelelő hangnemben beszéltek a betegekkel.

Úgy összegzett: az elmúlt években történt,betegeket érintő jogsértések azt mutatják, hogy a Fidesz csak rombolni tud és állampolgárokat védő intézményeket zár be egyik napról a másikra.

Elmondta, tavaly kétszer is benyújtották a felügyelet visszaállítását kezdeményező javaslatukat, de a Fidesz-KDNP nem támogatta azt. Most ismét beterjesztik a parlamentnek, mert az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy vissza kell a felügyeletet állítani.

Forrás: MTI