Az MSZP az uniós hatóságokhoz fordul a Mátrai Erőmű miatt

HírKlikk 2020. május 9. 14:01 2020. máj. 9. 14:01

Orbánék változatlanul ködösítenek a Mátrai Erőmű megvásárlásáról – írja a Népszava. Pedig az MSZP pert indított, amiért nem kapta meg a közérdekű adatokat, Szél Bernadett pedig feljelentést tett. A lap szerint, valószínűsíthető: igencsak túlfizették a kormányfő felcsúti barátját.

Orbán Viktor januári ígérete ellenére, a kormány nem vált különösebben nyitottabbá a Mátrai Erőmű állami felvásárlása kapcsán. A kormányfő évi egyetlen érdemi sajtótájékoztatóján az akkor folyamatban lévő ügyletre tekintettel, az érdeklődők türelmét kérte, a zárás utánra teljes nyilvánosságot ígérve. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter március végén annyit mondott el, hogy az állami MVM 17,44 milliárd forintot fizetett Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek az erőműcég többségéért – írja lap.

A cikk szakértők véleményére hivatkozva, állítja, hogy a Mészárosék által eredetileg kifizetett vételár, illetve a – veszteséges – cégből általuk kivont nyolcmilliárdnyi osztalék alapján, legfeljebb 3-4 milliárdos vételárat tartottak méltányosnak.

Ehhez képest, Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára annyi újdonságot árult el Schmuck Erzsébet LMP-társelnöknek, hogy „a vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés eredményeként alakult ki".

Az árat megállapító tanácsadó kiléte változatlanul titok – írja a szerző, hozzátéve, hogy Tóth Bertalan szocialista elnök-frakcióvezető kérdésére Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt ajánlotta, az MSZP-elnök forduljon adatigényléssel az MVM-hez, amely minden kiadható információt nyilvánosságra hoz.

Tóth megtette ezt a lépést, ám az állami társaság semmilyen adatot nem adott ki. Ezért az MSZP pert indított az MVM ellen. A pártelnök úgy vélte, hogy a Mészáros Lőrincéknek kifizetett összegből egy fillér sem méltányos.

A pénz azoknak,  az elbocsátásokkal amúgy is fenyegetett tömegeknek járna, akik számára az Orbán-kormány csak szavakban biztosítaná a megélhetést a térségben – fogalmazott a lap kérdésére, hozzátéve, meggyőződésünk, hogy a kifizetett vételár az EU állami támogatási tilalmába ütközik.

Ezért, miután kiperelték az MVM-től az ügylet lényeges adatait, az összeg visszaszerzése érdekében, az unió hatóságaitól kérnek jogorvoslatot.

Szél Bernadett néhány hete az ügyben feljelentést tett, amelynek tartalmát – a független képviselő korábbi tájékoztatása szerint – a rendőrség elegendőnek tartotta a nyomozás megindításához – írja a Népszava.