Az MSZP egységes, Botka László mögött állunk

Jász Zoltán 2017. július 9. 18:48 2017. júl. 9. 18:48

Jövő héten indul a vizes világbajnokság Budapesten. Kiemelt nemzetközi figyelem hárul Magyarországra, amely - az elmúlt hónapok terrortámadásaival kapcsolatos híradások után - több kérdést is felvet.

Az egyik legfontosabb: vajon mennyire tudják a szervezők garantálni a rendezvény biztonságát? Molnár Zsoltot, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökét, az MSZP országos elnökségének tagját kérdeztük az esetleges kockázatokról, továbbá annak is utánajártunk, mi igaz a Szocialista Párt körül felröppent pletykákból, miszerint személyes konfliktusba került Botka Lászlóval, a párt miniszterelnök-jelöltjével.

- A világ szeme Magyarországra szegeződik az elkövetkezendő hetekben. Várhatóan rengeteg néző - magyar és külföldi egyaránt - lesz kíváncsi a FINA Budapest 2017-re. Mennyire válhatunk a terroristák célpontjává?

- Mindenkit arra biztatok, hogy aki szereti a sportot, menjen el, vegyen rész ezen a rendezvényen. Ne féljen, hiszen a félelemkeltés a terroristák fegyvere. Amennyiben valaki a félelem miatt nem venne részt egy ilyen rendezvényen, az a terror győzelmét segítené.

Más szempontból még akkor is el kell menni, hogyha a vizes vébé előkészítése kapcsán rengeteg kérdés merül fel a visszaélésekkel kapcsolatban, hiszen elképesztő túlköltésről hallhattunk. Erre majd később vissza kell térnünk, de ez most mégis csak egy sportünnep, a nemzetközi sportvilág egyik legjelentősebb eseménye.

- Mégis mekkora kockázatot jelent a nézők számára a rendezvény?

- A vébével kapcsolatban annyit mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy várhatóan nagy tömeg lesz, ezért mindenkit arra kérek, hogy legyen türelmes és figyelje a hatóságok és a biztonsági szolgálat útmutatását.

Természetesen semmi olyan információ, ami Magyarországon közvetlen terrorveszélyre utalna, nincsen. Persze, azért tudni kell, hogy minden olyan médiaesemény, amely ekkora tömegeket vonz, potenciális célpont lehet.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az európai terrorcselekményeknél nagyon változatos eszközökkel követik el a merényleteket, nemcsak bombával vagy lőfegyverrel, hanem késsel, kamionnal vagy teherautókkal.

- Véleménye szerint, elégségesek a biztonsági ellenőrzések?

- Az ilyen rendezvényeknél alapvetően két zónáról beszélünk. Az egyik a biztonsági kapuk előtt, a másik a kapuk mögött található. Nyilvánvalóan a biztonsági kapuk előtti zóna mindig veszélyesebb, mint az a terület, ahol a vendégek átvilágítása már megtörtént. De azért hozzáteszem: százszázalékos biztonsággal kijelenteni, hogy a biztonsági átvilágításokat követően teljesen megszűnik minden kockázat, nem lehet.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon egy ilyen kaliberű rendezvénynek a terrorkockázata nem egyezik meg egy párizsi, londoni vagy brüsszeli terrorkockázati szinttel, de a biztonságunk érdekében a magyar rendvédelmi szolgálatok, nemzetközi szervezetek, a titkosszolgálatok és a rendőrség szoros együttműködésben vannak.

- Ön ott lesz-e a vizes vébén?

- A vizilabdázóink szereplését mindenképpen szeretném megnézni.
Hangsúlyozom mégegyszer: semmi olyan információ nincs, ami arra utalna, hogy Magyarországon közvetlen terrorveszély lenne. Minden sportszeretőt arra bíztatok, menjen el, vegyen részt ezen a rendezvényen.

- Az elmúlt hetekben kaptak szárnyra azok a pletykák, hogy ön és Botka László között személyes ellentét van. Mennyire megalapozottak a hírek?

- Teljes mellszélességgel támogatom Botka Lászlót, hiszen magam is az elmúlt hónapokban a "A tegyünk igazságot!" kampány pozitív értékelésével bejártam az országot és magam nyitottam meg azt a kongresszust, - mint az ügyrendi bizottság elnöke - amelyen miniszterelnök-jelöltnek választották. Szó sincsen személyes ellentétről. Természetesen segítem minden rendelkezésemre álló lehetőséggel.

A Magyar Szocialista Párt szövetségi politikájával kapcsolatosan azonban vannak és lehetnek véleménykülönbségek. Biztos vagyok abban, hogy szakmai, stratégiai kérdésekben az esetleges vita egy demokratikus pártban nem okoz személyes ellentétet, nem okoz olyan konfrontációt, amely bármiféle együttműködésnek akadálya lehet. Az ennek ellenkezője letűnt korszakokat, már-már pártállami időket idézne.

Magam részéről az MSZP szövetségi politikájával kapcsolatosan a legszélesebb népfront-politika híve vagyok. A Nemzeti Együttműködés Rendszerén és a Jobbikon kívül - amelyekkel nem engedhető meg semmilyen együttműködés- a legszélesebb együttműködésnek van csak esélye leváltani a Fidesz hatalmát.

Mindnyájunk felelőssége, hogy olyan szövetségi politikát alakítsunk ki, amely lehetővé teszi a változást. Nem később, nem máskor, hanem 2018-ban. Most kell véget vetni a NER ámokfutásának.

- Botka Lászlót tartja a Szocialista párton belül a legjobb jelöltnek?

- Természetesen - de nem csak a Szocialista Párton belül -, Botka az egyetlen lehetséges jelölt. Hangsúlyozom: nem személyi kérdés az esetleges véleménykülönbség. Hiszek benne, hogy a miniszterelnök-jelölt, a kongresszus által választott vezetőség és a választmány a szövetségi politikát illetően végül a legjobb döntést hozza. Bármilyen eredmény is szülessen, a magam részéről a döntést követően mindenben segíteni fogom a választási sikert.

A NER rendszerét és Orbán Viktort kell leváltanunk, és nem az a feladatunk, hogy a demokratikus pártok végtelenített, egymással való versenyéhez asszisztáljunk.

Szeretném ismételten világossá tenni: ennek az együttműködésnek Botka László a miniszterelnök-jelöltje.

Hiszek benne, hogy amennyiben az MSZP-n belül vannak és lesznek véleménykülönbségek a demokratikus pártok együttműködését illetően, az esetleges ellenvéleményt megfogalmazó nem válik és nem válhat sem árulóvá, sem a NER ügynökévé. (Mindenki figyelmébe ajánlom a Tanú című filmben a Dániel elvtárs ellen indított per jelenetét.)

Hangsúlyozom: nem Botka László részéről, de egyértelműen megjelentek az ehhez hasonló megfogalmazások a személyemmel kapcsolatban az elmúlt hetekben.

- Mi lehet a sikeres recept a kormányváltáshoz?

- Nem elég a céljainkat csupán hangoztatnunk, hanem szakmai javaslatokkal, a kormányzóképesség bizonyításával kell olyan baloldali egységet teremtenünk, ami a Fidesz leváltásának szándékát komolyan vehetővé teszi. Még annak a látszatát is kerülnünk kell, hogy a megosztott baloldal valójában nem is akar nyerni.