Az MSZP európai szinten is megerősíti szövetségét a Párbeszéddel

HírKlikk 2019. május 15. 13:20 2019. máj. 15. 13:20

Az Európai Parlamentben is folytatja a közös munkát a piros-zöld szövetség a magyar emberek érdeke és a zöld ügyek képviseltében - közölte Ujhelyi István. Jávor Benedek a klímaváltozás mellett levegőszennyezést tartja a legfontosabb megoldandó problémának, amely évente 16 ezer magyar életébe kerül.

Nem csak a kampány során, az elkövetkezendő öt év európai parlamenti munkájában is folytatjuk a piros-zöld szövetséget - jelentette be Ujhelyi István budapesti sajtótájékoztatóján. Az MSZP EP-képviselője a kamerák előtt tett fogadalmat, megerősítik az együttműködést szövetségesükkel: Jávor Benedeknek, a zöld ügyek zászlóvivőjének szüksége lehet olyan társakra, akik a környezetvédelmet és a magyarság ügyeit egy másik frakcióban, a szociáldemokraták között képviselik. “A piros-zöld szövetség az, amelyik választ adhat a legfontosabb kérdésekre, a zöld ügyekre és magyarság érdekének képviseletére az Európai Parlamentben” - tette egyértelművé Ujhelyi.

Emlékeztetett arra, Orbán Viktor az elmúlt hetekben kisodródott abból a frakcióból, amelyben esélye lehetett arra, hogy a magyar érdekeket képviselje. Az Európa-ellenes frakcióba ül be, ahol nullára redukálódik érdekérvényesítő képessége. “Nekünk viszont a zöldek és a szociáldemokraták frakciójában meg lesz az esélyünk arra, hogy a magyarság érdekében eljáró kőkemény érdekképviselők legyünk" - állapította meg. Ujhelyi hivatalosan is bejelentette, hogy Frans Timmermans, az európai szocilisták csúcsjelöltje számára továbbítani fogják a magyarság érdekében felvállalt zöld ügyeket is.

Kövér László véleményét idézte Jávor Benedek: a házelnök szerint a média agymosása a felelős azért, hogy az emberek többsége a klímaváltozást, a környezeti krízist tartja az őket és utódaikat, az európai országokat érintő legfontosabb problémának. A Párbeszéd EP-képviselője úgy látja, ez is azt bizonyítja, a fideszes politikusok már elszakadtak a valóságtól, összeesküvés elméletekkel foglalkoznak a valódi problémák helyett. Ez pedig a klímaváltozás mellett a levegőszennyezés, ami miatt Európában évente 400 ezer, Magyarországon 16 ezer ember hal meg.

“Szerintünk 16 ezer ember élete nem média-összeesküvés, hanem olyan gond, amivel bárkinek foglalkoznia kell, aki kicsit is komolyan veszi a magyar emberek élét és érdekét.” Ahol ezt komolyan veszik - tette hozzá -, az Brüsszel, ugyanis az EU tíz éve folytat kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, mert semmit nem tesz a levegőminőség javításáért, pedig ehhez rendelkezésre állnak uniós források - emlékeztetett Jávor. Ha európai szinten 4-6 milliárd eurót fordítanának erre, 100 milliárd eurós egészségügyi költségmegtakarítást érhetnek el.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje azt hangsúlyozta, Budapest az egyik legrosszabb levegőjű város a kontinensen, Tarlós István azonban az elmúlt 9 évben semmit nem tett, hogy javuljon a levegő minősége. Hivatkozott a Greenpeace fővárosi általános iskolák előtti múlt heti méréseire, amelyek a budapesti átlagnál is rosszabb eredményeket mutatnak. Főpolgármesterként legfontosabb feladata a légszennyezettség csökkentése lesz, amit a zöld felületek növelésével, az öreg dízel autók belvárosból való kiszorításával, nyílászáró cserék támogatási programjával fog megvalósítani.

Forrás: Hírklikk