Az MSZP gyűjtést szervez és támogatja Iványi Gáborékat

HírKlikk 2020. szeptember 21. 12:25 2020. szept. 21. 12:25

Az MSZP gyűjtést szervez és a Szolidaritási Alapján keresztül is támogatja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget és Oltalom karitatív alapítványát – jelentette be Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP két társelnöke a Klubrádióban hétfőn.

Kifejezték szolidaritásukat a Klubrádióval is, és reményüket, hogy az Oltalom egyesülettel „együtt sikerülni fog megmenteni”.

Kunhalmi azt mondta: az MSZP Szolidaritási Alapja, ahová a párt képviselői a fizetésemelésük egy részét rendszeresen befizetik, lehetőséget ad az egyesület támogatására, „de egyedül ezt mi se fogjuk bírni”, így felhívott mindenkit: akár egy pici összeggel, de járuljon hozzá annak fennmaradásához az oltalom.hu oldalon megtalálható számlaszámon.

Tóth Bertalan elmondta: pártja „rendkívül sikeres és történelmi” kongresszust tartott a hétvégén amely – elsöprő többséggel – felhatalmazta az MSZP új vezetését a párt stratégiájának végrehajtására.

„Az MSZP célja teljesen egyértelmű, kormány- és korszakváltást akarunk” – hangoztatta.

Elmondta: a kongresszus felvázolta a kormány- és korszakváltáshoz vezető menetrendet, meghatározta azokat a baloldali, szociáldemokrata programelemeket, amelyekkel az ellenzéki pártok felé mennek majd az ellenzéki egyeztetések során.

Az MSZP programja egyrészt a párt tradícióihoz kötődik és olyan szociális alapértékeket tartalmaz, mint a bérek és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása, másrészt új baloldali programelemek is megjelennek benne – mondta, példaként említve: a prosperáló, több ezer milliárd forint nyereséget termelő nagyvállalatoknál dolgozó munkavállalók részesedjenek a vállalat nyereségéből. Ez olyan javaslat, „amit mindenképp szeretnénk” – nyomatékosította.

„Teljesen világos, egyértelmű döntések születtek. Pest megyét pedig újjáépítjük” – utalt a párt Pest megyei szervezetének szabálytalanságok miatti feloszlatására.

Hangsúlyozta: az ellenzéki pártoknak együtt és külön-külön is növelni kell a támogatottságukat a Fidesszel szembeni győzelem érdekében. Ezt a Szociális Demokráciáért Intézet friss kutatása mutatta ki, amely szerint az ellenzéki listának legalább 2,5-3 százalékkal többet kell kapnia ahhoz, hogy stabil többsége legyen. „Ezen még dolgozni kell együtt is és külön-külön is” – mondta a társelnök.

Kunhalmi Ágnes komplex szociális fordulatról beszélt: a „nagyon erős” fizetésemelési program, a bér- és nyugdíj-felzárkóztatás mellett, a lakhatási válság ellensúlyozására indítandó bérlakásépítési programot és energetikai korszerűsítési programot hozta szóba.

Azt mondta: a kormány „mindenféle rezsiőrülettel” „bódítja” az embereket, ahelyett, hogy az Európai Unió által a lakás- és energetikai korszerűsítésre biztosított pénzt kifizetné nekik. A korábbi, nagy sikerű MSZP-s panelfelújítási programot kiterjesztenék minden típusú társasházra és családi házra.

Az ilyen programokat „el kell indítani ebben az évtizedben, legkésőbb ’22-ben, és ezért is nagyon fontos lenne nyernünk” – mondta.

A tanuló társadalom programját az MSZP új programja egy sarkalatos elemének nevezte. „Vissza kell kapcsolni tömegeket az iskolába és a tanulás folyamatába. Szakmunkás-bizonyítványt szerezhessenek újra tömegek, nyelvvizsgát, érettségit, nagyon fontos lenne, és (…) a diplomások számát is szinten kellene tartani”.

Kiemelte: a tíz éves „NER” nem jelent Magyarországnak megoldást: az Európai Unióban Magyarország csak azért tudott egyet előrelépni, mert a britek kiléptek, amúgy „egy tapodtat nem mozdultunk előre 2011 óta, ugyanúgy stagnáló állapotban van az elmúlt tíz évben Magyarország”.

„Bármennyire is szidja az Európai Uniót Orbán, a pénze kell neki” – tette hozzá, kifejtve: a 2022-es választás egyik legnagyobb tétje, hogy a magyarok képesek-e megszabadítani az Európai Uniót Orbán Viktortól.

„Egyszerre fontos az EU-nak is az, hogy milyen irányt vesz Magyarország, mint ahogy Magyarországnak is fontos, hogy például a szociális és zöld Európát meg tudjuk-e valósítani”.

Azt mondta: nagyon erős szociális fordulatra és demokratikus fordulatra van szükség Magyarországon, ahhoz pedig, „hogy meg tudjuk azokat a társadalompolitikai célokat valósítani, amiket az egész köztársaságpárti oldal kitűzött, meg kell teremtenünk a pártpolitikai feltételeket is”.

Az MSZP, az egyetlen szociáldemokrata párt Magyarországon, a maga félmilliós szavazóbázisával, az elmúlt 30 évben szerzett kormányzati tapasztalatával, a legerősebb szervezeti hálójával és a Szociális Demokrácia Programjával fog hozzájárulni a 2022-es kormányváltáshoz – mondta.