Az MSZP kíváncsi, hogy mit derítettek fel Las Vegasban, Dubajban és a Kanári-szigeteken a honvédség repülői

HírKlikk 2019. december 16. 12:04 2019. dec. 16. 12:04

Egzotikus üdülőhelyekre, kaszinóvárosokba, adóparadicsomokba látogattak el a honvédség elvileg csapatszállító és felderítő gépei. De vajon mit deríthettek fel Las Vegasban, Dubajban és a Kanári-szigeteken? Az Átlátszó alapos összeállításában járt ennek utána. A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Bolgár György kérdezte Harangozó Tamást, a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának MSZP-s tagját a témával kapcsolatban.

Amikor a két nagy utasszállítót megvették, a Honvédelmi Minisztérium kikérte magának, hogy ezek kormánygépek lennének. A sajtót és az ellenzéki politikusokat támadták emiatt. Harangozó szerint az idő ezen már túlhaladt, Orbán Viktor is sokszor pózolt a gépek valamelyikéből kiszállva. Ráadásul két – csapatszállítóként elkönyvelt – utasszállítón kívül van két úgynevezett business jet, két luxusrepülő, amelyekkel kapcsolatban „azzal akarják teljesen hülyének nézni a magyar népet, hogy ezek felderítő gépek lesznek". Egyébként pedig szégyellje magát, aki nem örül ennek a komoly fejlesztésnek – így a hivatalos reakció. Ugyan mit derítettek fel a Kanári-szigeteken? – tette fel a költői kérdést Harangozó Tamás.

Las Vegasba Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint fegyverkiállítás miatt repültek. De milyen fegyverkiállítás az, amelyre magángéppel kell mennie bárkinek – kérdezte az MSZP-s képviselő. A kaszinóvárosban egyébként úgynevezett gun show van, ami nem kormányoknak szól, hanem fegyverek iránt érdeklődő embereknek. Alapvetően kézifegyvereket lehet vásárolni. Az amerikai kormánnyal a fegyverüzletekről valószínűleg nem egy ilyen szórakoztató rendezvényen tárgyalnak, hülyének nézik az embereket – mondta a képviselő. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy Dubajban volt egy kiberbiztonsági konferencia, arra mentek. Dubajba elég egyszerű eljutni repülővel, ehhez nem kell magánjet egy ekkora ország vezetésének – tette hozzá.

Harangozó Tamás írásbeli kérdést tett fel. A válaszra 15 napot várni kell. Azt akarja megtudni, melyik út volt katonai, melyik kormányzati és melyik magáncélú, és ha volt magánút, azt ki fizette. Hangsúlyozta: adófizetői forintokról beszélünk, az a tisztességes, hogy az emberek tudják, ki mit csinál a pénzükből.

Forrás: Klubrádió