Az MSZP követeli, hogy a kereskedelmi dolgozók és a pedagógusok azonnal kerüljenek a kormány válságkezelési terveinek középpontjába

HírKlikk 2021. január 21. 15:08 2021. jan. 21. 15:08

Haladéktalanul szükséges a járványkezelési és oltási kivonat kiegészítése – hívta fel a figyelmet csütörtöki, a párt Facebook oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

„A járvány elvette az előre tervezhetőség lehetőségét, ráadásul a kormány tovább ront a helyzeten: az oltási terv helyetti kivonatból az egész ország azt találgatja, ki milyen kategóriába esik” – hangsúlyozta Harangozó.

Emlékeztetett, az MSZP a járvány kezdetétől gyors, pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást követel. „Az oltási sorrendben vannak támogatható elvek” – mondta, azonban az MSZP álláspontja szerint súlyos hiányosságok is tapasztalhatók a kivonatban.

Elmondta, pártja szerint teljesen érthetetlen, és még saját logikájának is ellentmond, hogy két nagy csoport, akik nap, mint nap a fertőzés veszélye mellett teszik a dolgukat, hogy az ország működhessen, még csak szóba sem kerül a prioritási listán. „Az egyik hatalmas és nagyon fontos csoport a kiskereskedelemben dolgozó százezrek, akik biztosítják, hogy a magyar családok élhessék életüket: nélkülük az ország egyik pillanatról a másikra fejre állna, és természetesen ez vonatkozik a tömegközlekedésben dolgozókra és a taxisokra is.

A másik rendkívül fontos csoport, akikről méltatlanul hallgat a kormány, az a 150.000 pedagógus, azon belül is az óvodákban, általános iskolákban dolgozók, akiknek kutya kötelességük minden nap több tucat, több száz gyerekkel érintkezve végezni a munkájukat ma is” – húzta alá.

A szocialista politikus hangsúlyozta, az MSZP szerint a kereskedelemben dolgozók és a pedagógusok rászolgáltak, hogy minél korábban kaphassák meg az oltást, akár a rendvédelmi dolgozókkal egyszerre. „Éppen ezért felszólítjuk a kormányt, Orbán Viktort és a kormányinfókon szorgoskodó Gulyás Gergelyt, hogy legkésőbb a jövő heti kormányülésen döntsenek ebben a kérdésben! Azt várjuk el, hogy módosítsák, vagy, ha úgy tetszik, egészítsék ki az oltási sorrendet tartalmazó kivonatukat a kereskedelmi dolgozókkal és a pedagógusokkal” – követelte.

Elmondta, ezeken felül az MSZP továbbra is követeli, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a részletes oltási stratégiát, „ugyanis a jelen körülmények között kiemelten fontos lenne, hogy mindenki tisztában legyen vele, melyik csoportba esik, és nagyjából mikor kerülhet rá sor az oltási rendben. Továbbra is követeljük a pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást a kormánytól a propaganda helyett” – szólított fel.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese összegezve elmondta, nagyon fontos, hogy ne tartsák még nagyobb bizonytalanságban az embereket, inkább abban segítsék őket, hogy visszakaphassák az előre tervezhetőség lehetőségét, hogy minél előbb visszakaphassák a normális, mindennapi életet.