Az MSZP-nek sikerült a legjobban az előválasztás nulladik fordulója

HírKlikk 2021. augusztus 27. 10:19 2021. aug. 27. 10:19

Lezárult az előválasztás jelölési szakasza: látható, hogy kik közül kerül ki az a 106 ember, aki jövőre megmérkőzik a Fidesz 106 jelöltjével. A megállapodásokból a mért támogatottsághoz viszonyítva az MSZP jött ki a legjobban, relatív vesztesei a civil jelöltek és a Momentum – írja a szabadeuropa.hu.

A portál a cikkében arra kereste a választ, hogy azokban a körzetekben, ahol az ellenzéknek van esélye arra, hogy legyőzze a Fideszt, kik indulnak, és közülük kinek van esélye nyerésre.

Számításaik két, egymástól független szakértő által készített mandátumbecslésen alapulnak. Ezek nemcsak az utolsó három választás (2018, országgyűlési, 2019, európai parlamenti és önkormányzati) eredményeit vették figyelembe, hanem a jelöltek erősségét, párttámogatottságát és esetleg a választások óta eltelt időben történteket is.

Bár sokan a két nagyobb párt, a Jobbik és a DK tarolásáról beszélnek, valójában nem ők, hanem az MSZP–Párbeszéd az előzetes egyezkedések igazi nyertese.

Számításaik szerint az MSZP–Párbeszédnek 23, míg a Momentumnak csak 14 helyen van esélye arra, hogy olyan körzetben nyerje meg az előválasztást, ahol fél évvel később a Fideszt is van esélye legyőzni – már összellenzéki jelöltként.

A közvélemény-kutatásokban legjobban szereplő két nagyobbra mért ellenzéki párt, a DK és a Jobbik támogatottságuknak megfelelően fogtak pozíciót az előválasztásra. Jakab Péter pártja 25, Gyurcsány Ferencé 24 nyerhető körzetben esélyes arra, hogy az előválasztás győztese legyen.

 

A teljes cikk ITT olvasható.