Az MTVA-nak már az iskolai csoportok fogadására se futja

Nagy András 2019. április 18. 11:36 2019. ápr. 18. 11:36

Nagy lehet a baj az évente most már közel 100 milliárd forintból fenntartott közmédiánál. Úgy tudjuk ugyanis, hogy az MTVA-nál belépődíjasak az iskolai látogatások, diákonként 900 forintot kérnek el a gyerekek szüleitől.

Az MTVA rendszeresen fogad iskolai csoportokat a közmédia óbudai, Kunigunda úti központjában. Ez eddig rendben is volna, ám a közelmúltban úgy értesültünk, hogy a látogatásokért belépődíjat kell fizetni, tudomásunk szerint ezer forint körüli összegben. Az általunk ismert esetben ezt a pénzt a diákoktól kérte be a tanulmányi kirándulásban részt vevő fővárosi általános iskola.

Az MTVA honlapjának egyik aloldala szerint a Kunigunda úti Látogatóközpontba a belépés díjköteles: egy felnőtt belépő 2400 forintba kerül, a legalább 15 fős felnőtt csoportoknak 1800 forintot kell fizetniük fejenként, a nyugdíjas és diákjegy 1200 forint, a nyugdíjas és diák csoportos jegy (minimum 15 fő részvétele esetén) pedig 900 forint. Tehát az idén rekord összegű, 92,7 milliárd forintos büdzséből gazdálkodó közmédiának ezek szerint nem fér bele a költségvetésébe, hogy saját költségén bemutassa a magyar rádiózás és televíziózás történetét, illetve mai működését a fiatal korosztályoknak. A fogyatékkal élők ugyanakkor ingyenes belépésre jogosultak az MTVA-látogatóközpontba.

Természetesen kíváncsiak voltunk, hogy az MTVA-nál meg tudják-e erősíteni, hogy valóban belépődíjasak-e a diákok számára a közmédia-látogatások, illetve arról is érdeklődtünk, hogy hozzávetőlegesen hány csoportot lát vendégül évente az MTVA, és mire fordítják az ebből származó bevételeket. Az MTVA sajtóosztályára küldött kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ, amint ez megtörténik, közöljük.

Hasonló tartalmú kérdéseket intézett egyébként a napokban Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő is három, a közmédia ügyében illetékes miniszterhez. Írásbeli kérdésében Bangóné a Rogán Antalnak, Varga Mihálynak és Palkovics Lászlónak is benyújtott írásbeli kérdésben úgy fogalmaz: „az MTVA költségvetése 2019-ben közel 100 milliárd forint volt, tehát az állami médiaszolgáltató nyilvánvalóan nem szorul rá arra, hogy gyermekekből álló csoporttól egy iskolai látogatás alkalmával pénzt kérjen, de minden más esetben is kifogásolható a gyermekektől, vagy rájuk való tekintettel a szülőktől, pénzt kérni a belépésért.

Az MSZP-s politikus ezért szeretné tudni, hogy valóban belépődíjasak-e ezek a látogatások, ha igen, hány iskolai csoportot fogad ilyen formában éves szinten a közmédia, illetve az így befolyó bevételét milyen célokra költi el az MTVA.