Az OBH elnöke Schadl György miatt vizsgálatot indít a Fővárosi Törvényszéken

HírKlikk 2022. január 29. 08:30 2022. jan. 29. 08:30

A bírósági rendszert láthatóan megrázta az a történet, ami a Völner-Schadl ügy nyomozati iratait feldolgozó cikksorozatból derült ki: Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke tavaly júniusban megpróbált ellehetetleníteni egy, az útjában álló bírót.

A 444 információi szerint megkereste Senyei György Barnát, a bíróságok igazgatási szerve, az Országos Bírói Hivatal elnökét. Az OBH utóbb közleményt adott ki arról, hogy Senyei valóban összekötötte Schadlt Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével.

Tatár-Kis pedig fogadta Schadlt, ezt egy belső közleményben ismerte el. A közleményben arra is kitért, hogy Schadl nyomulását a bíró elleni bejelentésként értékelte, rövid vizsgálat is indult, de „a kollégával szemben sem fegyelmi, sem egyéb eljárás kezdeményezésére nem láttam alapot".

A jelek szerint az OBH elnökét nem nyugtatta meg a törvényszéki gyors vizsgálat, vagy annak egyes szám első személyben megfogalmazott eredménye. A pénteken megjelent határozat szerint Senei György Barna három főt jelölt ki egy alaposabb vizsgálat elvégzésére:

– Ribai Csillát, a Fővárosi Ítélőtábla elnökét;
– Túri Tamást, a Pécsi Ítélőtábla elnökét;
– Benkő Imolát, az Országos Bírósági Hivatal jogi főosztályának főosztályvezetőjét.

A vizsgálat hétfőn kezdődik, a jelentésnek április közepéig kell elkészülnie. Meg fogják vizsgálni, hogy a Fővárosi Törvényszékre érkező bejelentésekkel és panaszokkal kapcsolatos ügyintézés megfelel-e az előírásoknak. És annak is utánanéznek, hogy Schadl György „miért, miként, milyen formában és milyen eljárás keretében" tett bejelentést egy PKKB-s bíróval kapcsolatban, és azt a Fővárosi Törvényszéken hogyan vizsgálták ki

Forrás: 444.hu