Az olimpia felülkerekedik a járványon

Sebes György 2021. július 21. 17:25 2021. júl. 21. 17:25

Tokióban magyar idő szerint péntek délután 1 órakor tartják meg a 32. nyári olimpia nyitóünnepségét. A versenyek azonban már elkezdődtek, benépesült az olimpiai falu is, vagyis szó sincs arról, hogy elmaradna a régóta várt esemény.

The Games must go on!, azaz a játékoknak folytatódniuk kell. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori elnöke, Avery Brundage immár legendás mondata 1972-ben, a müncheni olimpián, az izraeli sportolókat ért terrortámadás után hangzott el. Biztosak lehetünk azonban abban, hogy ma is érvényes. Így az olimpiai mozgalom vezetői és a sportolók is elszántak, versenyek lesznek. Sőt, két nappal a hivatalos megnyitó előtt – baseball- és futball-mérkőzésekkel – már meg is kezdődött a program.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik magyar tagja, Schmitt Pál szerint nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, amely az olimpia lefújásához vezetne. Az egykori párbajtőrvívó – és leszerepelt köztársasági elnök – egyszerűen politikai blöffnek minősítette a szervezőbizottság elnökének azt a nyilatkozatát, amelyben közölte, előfordulhat, hogy a koronavírus-járvány miatt el sem kezdik a játékokat. Muto Tosiro az egyre növekvő számú fertőzés miatt helyezte kilátásba a játékok esetleges lefújását. Tény az, hogy szerda reggel már 75-nél több fertőzöttet tartottak számon, köztük voltak az olimpiai faluba beköltözött cseh és dél-afrikai sportolók is.

Schmitt Pál azonban úgy tudja, ez sem akadályozhatja, hogy megtartsák a pénteki ünnepélyes megnyitót. Optimizmusát indokolja, hogy a szervezőbizottság ülésén ott volt a japán miniszterelnök is. Szuga Josihide arról beszélt, hogy a szép versenyekkel, a gyönyörű létesítményekkel, a rendezők elkötelezettségével boldoggá teszik a japán népet.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatója – aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság most folyó tokiói ülésszakának vendége – viszont példamutató szavakkal állt elő. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kijelentette, a tokiói olimpiát meg kell tartani, hogy megmutassák a világnak, mit lehet elérni a megfelelő tervezéssel és intézkedésekkel a koronavírus-járvány közepette. Az életben nincsen olyan, hogy ne legyen kockázat – tette hozzá. Most azonban eljött a tervek és az óvintézkedések próbájának ideje és a főigazgató reméli, hogy ebben is sikeresek lesznek. A WHO hathatósan támogatta a NOB-ot és a japán házigazdát a járványügyi intézkedések kialakításában.

A japán fővárosba érkezett újságírók kivétel nélkül arról számoltak be, hogy sok órás, kimerítő és a bürokráciát sem nélkülöző procedúra után jutottak csak el a repülőtéri leszállás után szállodájukba, vagy éppen a minden igényt kielégítő sajtóközpontba. A fárasztó események azonban egyúttal megnyugtatóak is. Azt jelzik, hogy nagyon komolyan veszik az egészségügyi és egyéb ellenőrzést is. A Magyar Televízió 52 tagú stábbal utazott a játékokra, hiszen az összes fontos, érdekes és magyar vonatkozású eseményt ők közvetítik Tokióból. Itthon természetesen ennél sokkal többen dolgoznak azért, hogy minden rendben legyen és a magyar nézők élő adásban szurkolhassák végig az olimpiát.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy vélte, a néhány pozitív eset ellenére, az olimpiai faluban uralkodó hangulaton alig érhető tetten a pandémia hatása. Kulcsár Krisztián első tapasztalatai szerint mindenki felszabadult a helyszínen, így legfeljebb a maszkok kötelező viselése, valamint az étkezőben a plexifalak felhelyezése emlékezteti a sportolókat a különleges helyzetre. Arról is beszélt, hogy minden országnak fontos a jó kezdés, nekünk, magyaroknak, azonban különösen, miután két sikersportág, az úszás és a vívás küzdelmei is a program elején szerepelnek. Kitért arra, hogy tartja korábbi álláspontját, miszerint 13 éremmel már elégedett lenne. Hozzátette azonban, nem bánná, ha bejönne az AP amerikai hírügynökség jóslata, amely kilenc magyar diadalt prognosztizált Tokióban. Magyarországról végül is 173-an vesznek részt az olimpián, többségük már a helyszínen van, bár sokan még csak akklimatizálódnak és nem költöztek be az olimpiai faluba.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, ők sosem hagyják magukra a sportolókat. Egyszerű lett volna törölni az amúgy is egy évvel elhalasztott olimpiát és már most elkezdeni készülni 2024-re, Párizsra. Csakhogy Thomas Bach szerint nekik magabiztosságot kell sugározniuk, egyúttal kiutat mutatni a válságból, bizalmat építeni, és reményt adni az embereknek. E szép szavak közben azt nem említette, hogy az olimpia nagy üzlet is, a tévéközvetítések jóvoltából a szervezet hatalmas nyereségre tesz szert. Egy olyan eseményen, amelyen nézők amúgy sem lehetnek jelen, ennek még nagyobb a jelentősége.

Minden szempontból különleges olimpia elé nézünk. Az előkészületek megtörténtek és most már valóban minden adott, hogy a sportolók bebizonyítsák, a világjárvány közben és árnyékában is lehet, sőt érdemes versenyezniük.