Az olvasók háromnegyede kipaterolná Magyarországot az EU-ból

HírKlikk 2022. július 26. 19:15 2022. júl. 26. 19:15

Orbán Viktor ezúttal egyebek mellett holokauszt-hasonlattal váltott ki felháborodást – írta a Der Spiegel tekintélyes német politikai hetilap, idézve a miniszterelnök szavait a gáz felhasználásának „német know-how-járól”. Figyelmeztetés kellene legyen Orbánnak: a Der Spiegel felmérése szerint az olvasóik 74 százaléka úgy véli: az EU-nak meg kellene szabadulnia Magyarországtól.

Orbán Viktor legutóbb az energiaválságban vett búcsút az EU szolidáris közösségétől. Veszélyhelyzetet rendelt el, és augusztustól nem akar több gázt szállítani a többi tagállamnak, viszont több gázt akar venni Moszkvától. Amint most kiderült, az EU-val vívott harcban Orán még a holokausztot is kész ártalmatlan színben feltüntetni – mutatott rá a Der Spiegel a részben a német DPA hírügynökség jelentése alapján íródott cikkében.

Orbán a mondásával nyilvánvalóan a nácik által szervezett holokausztra utalt, amiben mintegy hatmillió ember, túlnyomórészt zsidó vesztette életét. Idézte a cikk Cseh Katalin Twitter-bejegyzéseit, amelyek egyikében azt írta: „Igen, vicc. A gázról és náci Németországról”. Orbán nyíltan rasszista megnyilatkozásokat is tett – írta a cikk, és idézte a „kevert fajról” mondottakat. Ez a többek között a nácik által alkalmazott koncepció, ami szerint különféle emberi fajok léteznek – ez tudományosan tarthatatlan, és a rasszista világnézetek részét alkotja. Ez az ideológia egész embercsoportoknak tulajdonít külső jegyek – például a bőrszín – alapján tévesen meghatározott tulajdonságokat.

Orbánnak évek óta azt vetik a szemére, hogy Magyarországot autokrataként kormányozza, és hogy tisztességtelen módon tartja meg a hatalmát. Egyebek mellett ellenőrzése alá vonta a médiát. Áprilisban hatalmas többséggel újra megválasztották, a parlamentben pártja, a Fidesz kétharmados többséggel rendelkezik – írta a Der Spiegel. 

A német újságok gyakran készítenek egy kérdésből álló felméréseket az olvasóik körében. Ezen a héten kedden két tekintélyes és nagy olvasottságú lapban is az volt a kérdés, hogy az EU-nak meg kell-e szabadulni Magyarországtól, vagy inkább a megállapodásra kell törekedni. Az egyik lapban a megkérdezettek 58, a Der Spiegelben 74 százalék vélte úgy, hogy az Európai Uniónak meg kell szabadulnia Magyarországtól.

Forrás: Hírklikk