Az operatív törzs és az okos lány

Millei Ilona 2021. január 12. 18:15 2021. jan. 12. 18:15

Az operatív törzs kérdéseimre adott válasza olyan, mint a népmese, pontosabban, mint „Az okos lány meséje”. Biztosan sokan ismerik, arról szól, hogy a király találkozik egy okos lánnyal, akitől azt kéri, hogy „menjen el a leány őhozzá, de menjen is meg ne is; köszönjön is meg ne is, s vigyen is ajándékot meg ne is. Erre a leány elkérte az apjától a szamarát, felült a hátára, s úgy ment a király elébe. Otthon egy galambot megfogott, két szita közé tette, és elvitte magával. Mikor aztán a király elébe ért, egy szót sem szólt, hanem meghajtotta magát, aztán a galambot a szita közül elrepítette. Így aztán ment is, nem is; köszönt is, nem is; vitt is ajándékot, nem is.”

Nos, hát így jártam én is az operatív törzzsel. Ügyeleti központjukat hívtam, hogy egy viszonylag egyszerű kérdésre választ kapjak, nevezetesen arra, ha valaki már mindkét koronavírus elleni oltását megkapta, szabadon utazhat-e. 

Miután végighallgattam, hogy a koronavírus információs vonalat hívtam, és a munkatársukkal folytatott beszélgetést a hatályos jogszabályok alapján rögzítik, valamint a személyes adataimat kizárólag a hozzájárulásommal rögzíthetik, azonnal föl is szólítottak, hogy döntsek, és nyomjam meg az annak megfelelő gombot. Azonban, ha nem járulok hozzá, hogy rögzítsék az adataimat, akkor telefonon nem is tudnak segíteni.

Miután ezen az akadályon túlléptünk, azt hallgathattam végig, hogy melyik gomb megnyomásával milyen kérdésekre kapok választ. Az tuti volt, hogy – mint minden ilyen esetben – a személyes kontaktusig csak a 9-es gombbal lehetett eljutni, ahogy ahhoz is hozzászoktunk már, ilyenkor mindig kiderül, minden munkatárs foglalt. „Várjon munkatársunk jelentkezéséig!” Vártam. Pár perc után egy nagyon kedves női hang jelentkezett, és bemutatkozott. Én is bemutatkoztam, ki vagyok, milyen minőségemben hívom, milyen kérdésre szeretnék választ kapni. Egy pillanatnyi döbbent csend után a hölgy megkérdezte, hogy magánszemélyként, vagy, mint újságíró érdeklődöm. Mondtam, hogy újságíróként érdekelne a válasz.

Innen idézem: „A sajtó megkereséseire csak írásban tudunk válaszolni. Tehát azt szeretném kérni, hogy az e-mail címünkre legyen kedves írni egy e-mailt.” Kérdésemre a hölgy elárulta az e-mail címet, és azt is, hogy a választ jellemzően maximum néhány napon belül megkapom. Hozzátette, általában rövidebb idő alatt is tudnak válaszolni. Mondtam, hogy azt megköszönném, végül is nem olyan bonyolult kérdés ez, de a hölgy leszögezte, „Folyamatosan dolgozzuk fel a megkeresést.” Majd megköszönte, hogy hívtam őket, én megköszöntem az információt, és elbúcsúztunk egymástól. 

Sebtiben megírtam az e-mailt, és legnagyobb meglepetésemre, szinte postafordultával jött is a válasz: „Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük, hogy megkeresésével a Koronavírus Ügyfélszolgálatához fordult. Válaszunkig szíves türelmét kérjük. Érdeklődni folyamatban lévő megkeresésével kapcsolatban a levél tárgyában szereplő azonosító számra [T202ixxyyWzzzzz] való hivatkozással van lehetősége.” Hát, amennyiben ez a hivatkozás, igen kíváncsi vagyok, kapok-e választ. Valószínűleg, nem. Vagy, ha igen, ügyes a kódfejtő. Mindenesetre örülök, hogy azért a mesék nem válnak valóra. Merthogy az okos lányt végül feleségül veszi a király…