Az Orbán-család gazdagodásáról ír a külföldi sajtó

HírKlikk 2018. július 26. 08:51 2018. júl. 26. 08:51

A populista politikusok számára a legfőbb hajtóerő nem az ideológia, hanem meggazdagodásuk lehetősége – erről jelent meg cikk az osztrák Der Standardban. Az írás egyik példaként Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és rokonságát említi. 

Maguk a populisták többnyire korruptak – ezzel a címmel jelent meg James Goldstonnak, a Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezése ügyvezető igazgatójának az írása a Project Syndicate cikkmegosztó véleményplatform révén a világ több lapjában, így például a Der Standard című bécsi lapban – hangzott el a Klubrádió nemzetközi sajtószemléjében.

A szerző meglátása szerint a populista politikusokat többnyire nem annyira az ideológia, sokkal inkább a mohóság hajtja, és azon dolgoznak, hogy megtömhessék a maguk, valamint barátaik zsebét. A demokrácia ellenük történő megvédéséhez ebből következően a korrupció elleni erőteljes kampányra van szükség. 

Magyarországon – írta Goldston – Orbán Viktor miniszterelnök barátai és családtagjai állami hitelekből és közmegbízásokból gazdagodtak meg. A szerző kitért az 1600 lakosú Felcsúton épített, 4000 néző befogadására alkalmas futballstadionra, és a Transparency International megállapítását idézve azt írta: míg 2010 előtt a korrupció a rendszer működési hibáját jelentette, ma már a rendszer részének tekinthető.

Forrás: Klubrádió