Az Orbán-jelölt Várhelyi egyedülálló helyzetben van

HírKlikk 2019. november 15. 14:52 2019. nov. 15. 14:52

Várhelyi Olivér magyar jelölt az egyetlen, aki még nem ment át a szakbizottsági meghallgatáson – emeli ki a három uniós biztosjelölt csütörtöki meghallgatásával foglalkozó írásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. „A magyar jól felkészült, és csupa olyan dolgot mondott, amelyet a parlament többsége is úgy lát”, de a szociáldemokraták továbbra is úgy vélik, Orbán bizalmasa semmiképpen nem kaphat meg egy ilyen fontos munkakört

Tegnap már az első jelölt, Vérhelyi Olivér meghallgatása nyomán kiderült, hogy Ursula von der Leyennek még türelemmel kell lennie – írja a konzervatív lap. A lap emlékeztet arra, hogy a magyar biztosjelölt, Várhelyi Olivér eddig nagykövetként Orbán Viktor embere volt Brüsszelben, ami gyanút keltett az Európai Parlament baloldali képviselőinél, akik attól tartanak hogy ez így is marad a jövőben is. Egy zöld képviselő követelte, hogy Várhelyi határolódjon el Orbán kijelentéseitől, amelyekkel szoros együttműködést ígért a török elnöknek, Erdogannak, utalva arra, hogy a magyar kormány „biztosította magának a szomszédsági politikát”. Várhelyi erre nem adott egyenes választ, de állította, hogy „független lesz”, „semmilyen kormánytól nem fogad el utasításokat”, és „csakis az EU vonalát képviseli majd”. 

 „A magyar jól felkészült, és csupa olyan dolgot mondott, amelyet a parlament többsége is úgy lát” – állapította meg a tudósítás, amelynek a szerzője felhozta Várhelyi Törökországgal kapcsolatos állásfoglalását, miszerint Ankara eltávolodott Európától, és kátyúba jutottak a csatlakozási tárgyalások, ugyanakkor fent kell tartani a párbeszédet az európai érdekek védelmében, különös tekintettel a migrációs politikára.

Kiemelte azt is, hogy a magyar jelölt szerint  Európának mindent el kell követnie, hogy segítsen Ukrajnának.

Mindez azonban nem használt, a szociáldemokraták a meghallgatás után megismételték, amit már előtte is mondtak: mármint, hogy Orbán bizalmasa semmiképpen nem kaphat meg egy ilyen fontos munkakört. Udo Bullmann német SPD-képviselő azt írta a Twitteren: „Aki látja, hogy Orbán hogyan keresi Putyin és Erdogan kegyeit, az nem ajánlhatja fel Orbán bizalmasának a bővítést és a szomszédságpolitikát, és ezzel az illetékességet Ukrajna és Törökország ügyeiben”.

Ez azonban még nem jelenti Várhelyi elutasítását. Hétfőig további írásos kérdéseket kell megválaszolnia, és ha ezzel sem elégíti ki a képviselőket, sor kerülhet egy újabb meghallgatásra is.

„A szociáldemokraták nem kevesebbet követelnek, mint hogy Várhelyi írásban szakítson Orbán politikájával” – írta a konzervatív lap. Pedig von der Leyen előzőleg számos kérdésben engedett a szociáldemokratáknak, például Margaritis Schinas migrációval foglalkozó biztos tárcájának elnevezésében, ár a bizottság megválasztott elnöke ezt főleg a francia biztos elfogadása érdekében tette, jegyzi meg az írás.

A francia és a román jelölt meghallgatására is kitér a cikk, amely végül kiemeli: Várhelyi Olivér magyar jelölt az egyetlen, aki még nem ment át a szakbizottsági meghallgatáson. A nemzetközi sajtó egyébként széles körben hasonló hangnemben számolt be Várhelyi Olivér meghallgatásáról. 

Forrás: Hírklikk