Az Orbán-kormány belső utasítással növelné a határon túli szavazók számát

HírKlikk 2022. január 24. 16:22 2022. jan. 24. 16:22

Utasították a magyar külképviseleteket, hogy a választások miatt a következő hetekben annyi állampolgári esküt szervezzenek, amennyit csak tudnak.

Az Azonnali információi szerint január 19-én szerdán belső utasítást küldött a magyar külképviseleteknek András Pál külképviseleti választások lebonyolításáért felelős miniszteri biztos, amiben a diplomatákat arra utasítják, hogy minden egyszerűsített honosítási kérelmet benyújtó számára, akiknek a papírjai március 1-jéig megérkeznek, tegyék lehetővé, hogy március 8-ig az állampolgársági vizsgát is letehessék, majd ezt jelezzék a minisztériumnak is.

A portál forrása szerint ez „ugyan nem illegális, de nagyon szokatlan”, mivel a bevett gyakorlat eddig az volt, hogy a külképviseletek megvárják, amíg összegyűlik legalább 10-15 ilyen pozitívan elbírált kérelem, majd egy kisebb ünnepség keretében szervezik meg a csoportos állampolgári eskütételt. Most viszont az utasítás értelmében, erre akár egyesével is lehetőséget kell teremteni. Ráadásul minden egyes eskütételt jelenteni kell a minisztériumnak.

A március 8-i dátumnak egyébként azért van jelentősége, mert a vonatkozó igazságügyi minisztériumi rendelet alapján, legkésőbb március 9-én 16 óráig kérheti bárki, hogy felvegyék a választói névjegyzékbe.

A határon túli magyarok levélben is szavazhatnak: négy éve 378 449-en szavaztak levélben, most (a január 21. pénteki állapot szerint) ennél 49 867-tel többen, 428 316-an jogosultak levélszavazásra. (Összehasonlításképpen: a 106 egyéni választókörzetben átlagosan 70 ezer szavazásra jogosult van.) Egy határon túli magyar, akinek nincs állandó vagy ideiglenes lakcíme Magyarországon, csak pártlistára szavazhat.

A kormány azonban megszüntette a fiktív lakcímbejelentés mint bűncselekmény elkövetésének a lehetőségét, ezért már nem számít illegálisnak, ha valaki csak papíron jelentkezik be valahova. Az ellenzék és a választási szakértők attól tartanak, hogy ezzel megnyílt az út, hogy egyes, vélhetően billegő szavazókörzetekbe szervezetten, tömegesen jelentsenek be szavazókat és így döntsék el a választás kimenetelét.

Forrás: Azonnali