Az Orbán-kormány csak magától nem  sajnálja a pénzt 

HírKlikk 2021. március 23. 21:10 2021. márc. 23. 21:10

Orbán Viktoré az EU legköltségesebb kormánya – az Eurostat megállapításáról több más orgánum mellett a konzervatív bécsi lap, a Die Presse is hírt adott. Ugyanakkor Magyarországon jelentősek az elvonások a szociális kiadások, az egyébként is alulfinanszírozott a környezetvédelem, és az egészségügy terén.

Az EU statisztikusai azt vizsgálták, melyik tagállamban a GDP milyen részét költik a bürokráciára, illetve „általános kommunális szolgáltatásokra”. Az uniós átlagérték eszerint 5,8 százalék. A kimutatás szerint Orbán Viktor kormánya a legdrágább Európában: e célra a GDP 8,2 százaléka megy el. A többi V4 államban az európai átlag alatt vannak ezek a kiadások. 

A Népszavát idézve a lap azt írta, hogy a kormány nem tett közzé részleteket arról, hogy miért ennyire drága a közigazgatás, mindössze annyit közölt, hogy a 3330 milliárd forintban – mintegy 905 millió euróban – benne vannak egyebek mellett az állami cégeknek nyújtott tőketámogatások és a közalkalmazottak béremelése. 

Ugyancsak jóval az európai átlag (4,3 százalék) felett költ a magyar kormány a gazdaság támogatására is: 7,3 százalékot. 

A statisztikusok szerint az állam ennyire költséges működését más területek kiadásainak csökkentésével kell kompenzálni. Magyarországon jelentősek az elvonások a szociális kiadások, az egyébként is alulfinanszírozott környezetvédelem, és az egészségügy terén. Az utóbbi területen 2010 óta 5 százalékról 4,5 százalékra csökkentették a kiadásokat – miközben az európai átlag a GDP 7 százaléka –, és ezzel az unióban Lettország és Olaszország után Magyarországon jut erre a legkevesebb. 

A nyugdíjakra és egyéb szociális ellátásokra 12,7 százalékot költött, miközben az európai átlag 19,3 százalék. A kimutatás az EU-tagállamok 2019-es költségvetési adatai alapján készült – írja a Die Presse.