Az Orbán-kormány újabb szemfényvesztése

HírKlikk 2019. január 15. 09:19 2019. jan. 15. 09:19

Februártól indul a kormány 150 milliárdos falufejlesztési programja, de a polgármesterek szerint ez inkább az eddig is meglévő pályázati lehetőségek „átpántlikázásáról” szól.

Sok polgármester csak szemfényvesztésnek tartja az először Modern falvak, később pedig Magyar falu néven beharangozott, úgynevezett vidékfejlesztési programot - írja a Népszava. 

A lap szerint két kormányhatározat rendelkezik ennek megvalósításáról, az egyik a közszolgáltatások, a másik a falusi úthálózat fejlesztéséről szól. Ebben az évben 150 milliárd forintot szánnak erre a keretre, ám ha megnézzük, hány falut kellene helyzetbe hozni ebből a pénzből, rájöhetünk: nem csak csepp a tengerben, annál is kevesebb, amit a vidék felzárkóztatására szánnak.

A „célcsoport” tagjai az ötezer fő alatti települések: a 3155 magyar településből 2887 ilyen, vagyis a falvak 91,5 százaléka ide tartozik. Átlagosan valamennyiükre 50 millió forint jutna, amiből akár egy-egy látványos beruházás – mondjuk egy kis óvoda felépítése – kivitelezhető, de ebből a keretből kellene utakat, szolgálati lakásokat építeni, óvodákat, orvosi rendelőket, polgármesteri hivatalokat, járdákat felújítani, sportparkokat, közösségi tereket építeni, temetőket rendbe hozni, falubuszokat üzemeltetni.

Forrás: Népszava