Az Orbán-kormánynál az OKJ-s képzések szétverése a soros

HírKlikk 2019. július 15. 19:37 2019. júl. 15. 19:37

Az Orbán-kormány látványosan csökkenteni akarja az OKJ-s képzések számát, drágulni fognak a tanfolyamok – írja az Énpénzem a Szakképzés 4.0 néven ismert kormányzati stratégiai dokumentum alapján.

A jelenlegi 766-ról 2020-ra 200-nál kevesebbre csökkentenék az OKJ-képzésben szerezhető szakmák számát.

A portál cikke szerint a szakképzéseket a jövőben két részre osztanák. Az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetőek, a rövidebb idejűek specializációként ráépülnének valamelyik alapszakmára.

Ezeket csak felnőttképzésben lehetne megszerezni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban kellene.

Az új képzési jegyzék alapszakmáiról még nem született döntés. őszre fognak elkészülni el az új rendeletek, télen pedig a képzések tartalmát és a vizsgakövetelményeket állapítják meg.

Mindez azt jelentheti – mondta el a portálnak Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ munkatársa –, hogy a képzések drágulni fognak, hiszen jelentősen nő a képzési idő, és kevesebb intézmény közül lehet majd választani.

A 2019. márciusi adatok szerint az országban 1581 felnőttképző található, ebbe beletartoznak az állami és egyházi fenntartású iskolák és a szakképzési centrumok is.

Utóbbiakat nem zárják be, de a Szakképzés 4.0 tanúsága szerint a piaci alapon működő vállalkozások és nonprofit szervezetek határozatlan időre szóló engedélye megszűnhet.