Az ördög vigye el!

Dr. Dávid Ferenc       2021. október 20. 11:35 2021. okt. 20. 11:35

A szerdai Magyar Nemzetben Sitkei Levente elmarasztalóan ír Szabó Tímea képviselő asszonyról: „a Párbeszéd politikusai időnként elveszítik a fonalat, és azt mondják, ami a szívükön tanyázik. Most Szabó Tímea jelentette ki, hogy támogatja Márki-Zay Pétert, de az ördögöt is támogatná, ha Orbán Viktor ellenében indulna. Ez pedig igencsak súlyos kijelentés. Az ördög ugyanis nem jó. Az ördög épp azért ördög, mert ő a gonosz, a mindent elpusztító erő, akivel természetszerűleg nem lehet szövetséget kötni. Ez ebben az esetben nem vallási kérdés. Az ördög testesíti meg mindazt, aminek ellent kell mondani, hiszen törvényszerűen a pusztulásba visz. Szabó Tímea viszont a tévében kijelenti, hogy neki aztán valóban teljesen mindegy, hogy ki, csak győzze le Orbán Viktort.”

1. Egy olyan – a kormány által eltartott – sajtótermék felületén jelenik meg a számon kérő mondatfüzér, amely nap, mint nap a legsötétebb ellenségként tünteti fel a parlamenti ellenzéket, és amely a leggusztustalanabb jelzőkkel illeti az Orbán-rezsimet nem támogató képviselőket. Kocsis Máté, Kövér László, Budai Gyula hosszú évek óta csak gyalázkodnak a parlament falai között, és nem is veszik emberszámba a velük vitatkozókat. Aki a Fidesz frakciójában hetente legalább egyszer nem „hazaárulózik” egy nagyot, arra társai már gyanakodva tekintenek.

2. Szabó Tímea tv-szereplésekor azt a vágyát fejezte ki, hogy a jövő évi parlamenti választás során erős összefogás segítségével kell Orbánékat elzavarni. Minden tudást, energiát, tapasztalatot be kell vetni annak érdekében, hogy ez a kurzus végre megbukjon. A képviselő asszony ez iránti igényét „képes beszédben” jelenítette meg.

Az ördögöt az irodalom koronázatlan királyai is felemlegetik:

– „A pokol üres, mert minden ördög a felszínen van.” (Shakespeare)

– „Sosem lehet tudni egy nőnél, hol végződik az angyal, és hol kezdődik az ördög” (Heine)

– „Képtelenség volna, ha nem értenők meg az angyalokat és az ördögöket egyaránt, hiszen mindkettőt mi találtuk ki.” (Steinbeck)

3. Fölöslegesen és hamisan érzékenykedik Sitkei Levente, hiszen az „ördög” kifejezés szótárunk része és használjuk is gyakran, például: az ördög vigye el azokat a „magyar nemzetes” firkászokat, akik fáradhatatlanul és szemérmetlenül hazudoznak lapjuk hasábjain. És még valami. A XX. század egyik zseniális reálpolitikusa is (Churchill) – mondanivalója nyomatékosítása érdekében – segítségül hívta az alvilág patás lakóját: „ha Hitler megtámadná a poklot, szerét ejteném, hogy kedvezően szóljak az ördögről.”