Az orosz állami RT élesen Merkel-ellenes hangot ütött meg

HírKlikk 2021. szeptember 27. 19:45 2021. szept. 27. 19:45

Az Európai Unió összeomlása a legjobb, amit Merkel hagyatéka hozhat, és erre a távozó német kancellár igazán büszke lehetne – ez a lényegi állítása annak a kommentárnak, amelyet a külföldön is széles körben sugárzó orosz állami médiakonglomerátum tett közzé német nyelvű oldalán. A szerző Paul A. Nuttall brit történész és volt politikus, aki 2009-től 2019 – igaz, az Európai Parlament tagja volt, a Brexit elkötelezett támogatójaként ismert, és az RT gyakori szerzője.

Nuttall szerint Merkel olyan Európát hagy hátra, amit a viszály, a határkerítések sora, az Európa-ellenes pártok felemelkedése, a Kelet és a Nyugat közötti kulturális szakadék határoz meg, továbbá az, hogy ki tudja, hány olyan alak sétál az utcákon, aki dzsihadista szeretne lenni.

Németországban a választás után új kancellár lesz, és ez Európa és az egész világ számára is fontos. A német kancellár nem csak az országában a legnagyobb hatalom (az államelnöki funkció ceremoniális), hanem az EU-ban is a legnagyobb hatalommal járó tisztség, és a német kancellár az unióban rendszerint megkapja, amit akar, vagyis alakítani tudja az európai politikát.

Nuttall fő problémája Merkellel, hogy a kancellárságában „messze több volt a rossz, mint a jó”, és Merkel több katasztrofális döntést is hozott, amelyeknek a terhét a kontinensnek kell viselni. A szerző szerint a legsúlyosabb ilyen döntést Merkel 2015-ben, a menekültválságban hozta a migránsok befogadásával. A szerző ecsetelte a következményeket, és együttérzéséről biztosított minden uniós tagállamot, amely szenvedett Merkel eme döntésétől. Úgy vélte, nem meglepő, hogy éppen az érintett országokban vannak felemelkedőben azok a pártok, amelyek szembehelyezkednek a tömeges bevándorlással. Felveti a befogadás, a biztonság kérdését is írta a szerző, mert úgy véli: a dzsihadisták felhasználták 2015-öt arra, hogy beszivárogjanak Európába. Egyszóval Ön, Merkel asszony, az elmúlt 16 évben rengeteg kárt okozott, és önt terheli a felelősség Európa megosztottsága miatt” írta Nuttall. „A legjobb, amit Merkel távozása idővel előidézhet, hogy cselekvései következtében valamikor összeomlik az Európai Unió, és ez olyan hagyaték lenne, amelyre Merkel tényleg büszke lehetne, akár így érez majd, akár ha nem”.

Forrás: Hírklikk