Az oroszok már az orvosi rendelőben vannak!

HírKlikk 2019. április 15. 09:04 2019. ápr. 15. 09:04

Magyarország számára is megértendő és megfontolandó tényeket tartalmaz az észak-macedón meta.mk egy minap megjelent cikke, amely azt mutatja be, hogy (is) terjeszkednek az oroszok, miként erősítik az orosz márkanevet a világban. Ezt az alternatív orvoslásra szakosodott médiatermékeken keresztül mutatja be az összeállítás. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a módszer természetesen túlmutat a Balkánon és az alternatív orvosláson.

Miközben szerte a Balkánon a print újságok példányszáma meredeken zuhan, az olyan magazinoké, mint az Orosz doktor, az Orosz gyógyfüves, az Orosz egészségügyi enciklopédia, stb. 2015 óta növekszik. Közülük minimum hatot Szerbiából terítenek a szomszédos országokban, a célközönség pedig az idősebb nemzedékek – írja az észak-macedón portál. A célközönség az idősek és a nők, az árazásuk pedig igazodik ezeknek a társadalmi rétegeknek a pénztárcájához. Például az Orosz doktor macedón változata 40 dinárba (azaz 73 dollárcentbe, mintegy 200 forintba) kerül, amit még az alacsony nyugdíjból élők is ki tudnak havonta egyszer fizetni.

Ez az orosz befolyás erősítésének egyik módszere – szögezi le az írás, amely rámutat: a régióban Oroszország megítélése a mindenkori politikai trendek és az állami propaganda függvénye, ám az ilyen jellegű médiabefolyás nem tolakodó, ugyanakkor hosszú távon is kitart.

Ezek a magazinok növelik az orosz szimbólumok láthatóságát és olyan üzeneteket közvetítenek, hogy használ, ami a oroszoktól ered. A lapok már a grafikai megjelenésükkel is sugallnak: az orosz zászló színeit használják a címlapon, amelyen gyakran orosz vezetők is feltűnnek – például „Putyin gombaterápiája” vagy „Miért használ malachitot Putyin?” címmel közölnek címlapos cikkeket. A lapok szinte minden oldalán ott van az orosz zászló miniatürizált változata.

A cikkekben a leggyakrabban használt jelző az „orosz”, minden tanácsot, gyakorlatot, kúrát, gyógymódot, stb. orosz eredetűként tüntetnek fel, még ha csak annyiból is áll, hogy „egyél sok fokhagymát, mert az egészséges”. Vannak orosz kulturális örökséggel foglalkozó összeállítások – például Nagy orosz emberek címmel mutatták be Valentina Tyereskova űrhajósnőt, mégpedig Putyinnal közös fényképpel illusztrálták a cikket; de volt cikk Georgij Zsukov  tábornokról vagy éppen  Alexander Borogyin zeneszerzőről is.

A lapok által taglalt módszerek, kúrák általában ártalmatlanok, bár azért akadnak köztük megkérdőjelezhetők is – írja a portál, amely rámutat: a gyenge közegészségügyi ellátással rendelkező országokban az ilyen magazinok egyfajta menekülő útvonalat kínálnak a többségnek, amely nem tudja megfizetni a drága magánegészségügyet.

Két nagy szerbiai lapkiadó – a Color Mediia és a Novosti – adja ki egyébként az ilyen típusú magazinokat, amelyeket azután Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Horvátországban is terítenek Szerbia mellett.

Forrás: Hírklikk