Az oroszok megvédik az Orbán-Morawiecki-Salvini triót

HírKlikk 2021. április 9. 19:00 2021. ápr. 9. 19:00

Lusta elterelés, ha valaki az Európa-szkeptikus Morawieckit, Orbánt és Salvinit „Putyin-párti tömbnek” minősíti: valójában ők a következő valós európai erő – ezt Kevin Karp szemleíró, forgatókönyvíró, a brit alsóház és az Európai Parlament nemzetközi kereskedelemre, európai populizmusra és Brexitre szakosodott volt politikai tanácsadója állítja rendkívül hosszú cikkében, amit az RT orosz állami médiakonglomerátum adott közre. 

A szerző mindenekelőtt Donald Tuskot bírálta, aki „Putyin-barát tömb alakításáról” tweetelt a három politikus április 1-jén tartott budapesti találkozója kapcsán. Rámutatott, arra is, hogy sok más Európa-barát politikus is csatlakozott a kórushoz. A szerző igen hosszasan ismertette a bírálatokat, valamint azt, amit Orbán Viktor a találkozó után nyilatkozott, kiemelve, hogy „az új platform, szervezet, folyamat célja, hogy alakításával azok az európai polgárok, akik hisznek a hagyományos Európában, megkapják azt a képviseletet, amit megérdemelnek”. Az már Kevin Karp véleménye, hogy  Fidesz megérdemli ezt a képviseletet, de nem kapta meg az Európai Néppártban.  

Az RT-ben megjelent cikk megsemmisítően szólt az EPP-ről és Tuskról, megállapítva: a három politikus joggal véli úgy, hogy az igazi kereszténydemokratáknak nincs ma megfelelő képviseletük Európában. Ha az EU vezetői nem azzal lettek volna elfoglalva, hogy ujjal mutogassanak az egyet nem értőkre, mint Orbán, s együttműködtek volna azokkal, akik nem feloszlatni akarják a tömböt, hanem belülről megreformálni, akkor talán előbb lehetett volna foglalkozni olyan pán-európai problémák megoldásával, mint a Covid19 elleni vakcinák közbeszerzése. 

A cikk védelmébe veszi Orbán Viktor menekültpolitikáját, és azt írja: Tusk véleményétől függetlenül, az új csoportosulás nagyon is árnyalt a Moszkvához való kapcsolatokban. A budapesti megbeszélésen elhangzottak és a korábbi, sokszor megtett javaslatok visszakézből való elutasításával Tusk folytatja a nacionalista vezetők EU-elit általi sztereotipizálását, migrácó-ellenes, oroszbarát felforgatókként, akik nem érdemesek az Európa-projektbe való befogadásra – és Kevin Karp cikke így folytatódik tovább, még vagy tíz oldal terjedelemben.