Az oroszok szerint „ravasz Zelenszkij zsidó voltával érvelni”

HírKlikk 2022. május 4. 16:30 2022. máj. 4. 16:30

Az orosz külügyminisztérium ezúttal „a kijevi neonáci rezsim támogatásával” vádolta meg Izraelt, miután Szergej Lavrov külügyminiszter korábbi vonatkozó kijelentései hatalmas felháborodást váltottak ki Izraelben. A jeruzsálemi kormány bocsánatkérést követelt, de Moszkva tovább eszkalálja a helyzetet – mutatott rá a Der Spiegel.

Az Ukrajnát február 24-én megtámadó Oroszország a háború indítását egyebek mellett Ukrajna nácitlanitásának állítólagos szükségességével indokolta. Ez már csak azért is felháborodást váltott ki, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó származású. Szergej Lavrov vasárnap egy olasz tévében ezt az indoklást, és azt is mondta: „Tévedhetek. De Hitlerben is volt zsidó vér. Ez semmit sem jelent. A bölcs zsidó nép azt mondja, hogy a legnagyobb antiszemiták rendszerint zsidók”. 

Jair Lapid izraeli külügyminiszter bocsánatkérést követelt, mert – mint mondta –, „Annak a teljesen alaptalan állításnak a terjesztésével, hogy Hitler zsidó lett volna, Lavrov a holokauszt megfordítását propagálja, az áldozatokból csinál bűnözőket”.  

Az orosz külügyminisztérium válaszul „történelmietlennek” minősítette Lapid bírálatát. A közlemény szerint „nem csak tarthatatlan, hanem ravasz is Zelenszkij zsidó voltával érvelni, mert Ukrajnában nem csupán őrült oroszellenesség van, és harc minden ellen, ami orosz, hanem antiszemitizmus és romaellenesség is”. 

Az ügyben bekérették az izraeli külügyminisztériumba Moszkva izraeli nagykövetét, de közlés szerint a felek abban maradtak, hogy a megbeszélés tartalmát nem hozzák nyilvánosságra. Az Ynet című izraeli hírportál szerint Izrael nem abból indul ki, hogy Moszkva bocsánatot kérne. 

Mint a Der Spiegel cikkében emlékeztet: Izrael hagyományosan jó kapcsolatokat ápol mind Oroszországgal, mind Ukrajnával, Naftali Bennett miniszterelnök a háború kezdete óta többször beszélt mind Putyinnal, mind Zelenszkijjel, márciusban pedig találkozott is az orosz elnökkel Moszkvában.

Forrás: Hírklikk