Az összefogásnak eredményt kell hoznia

NVZS 2019. október 13. 13:28 2019. okt. 13. 13:28

„Ez a helyi választás talán a legfontosabb az utolsó évek választásai között” – mondja S. Balogh Éva, a nagy presztízsnek örvendő, Kanadában megjelenő Hungarian Spectrum internetes portál alapítója. Nem ért egyet azzal, hogy ez volt az utolsó harminc év legmocskosabb kampánya, „a most is bevetett alantas módszerekkel eddig is operált a Fidesz”. Ám mostanra az ellenzék is rájött, hogy agresszívebb kampányra van szükség, mert a múltbeli nyájas hozzáállás egyszerűen nem működik a mai Magyarországon. „A győri ügynek még komoly hatása lesz a Fidesz jövőjét illetően hosszútávon” – vélekedett a Hírklikk kérdéseire válaszolva.

Milyen volt a kampány?

Tudom, hogy a legtöbb ember erre kérdésre azt felelné, hogy „ez volt az utolsó harminc év legmocskosabb kampánya”. Én ennél jóval megengedőbb vagyok. Szerintem, kivéve a két szexvideót, minden mást már a múltban is bevetettek a pártok. Ha a negatív kampány valóságos tényeken alapszik, abban én nem látok semmi elitélendőt. A felháborító az, amikor aljas módszerekkel, hazug állításokkal jönnek elő a pártok politikai ellenfeleik ellen. Az ilyen alantas módszerekkel pedig eddig is operált a Fidesz. Most sem csináltak mást. A különbséget én abban látom, hogy az ellenzék is rájött arra, hogy agresszívebb kampányra van szükség, mert a múltbeli nyájas hozzáállás egyszerűen nem működik a mai Magyarországon. Ugyanakkor nem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy azt gondolom, az ellenzék a Fidesz színvonalára süllyedt. Ők nem tépkedtek le Fidesz plakátokat és nem terjesztettek nemlétező sztorikat ellenfeleikről. Természetesen ennek a választási kampánynak legkirívóbb mozzanata az Ördög Ügyvédjének megjelenése volt, de ezt egyelőre nem lehet egyik párt nyakába sem varrni, ugyan a blog időzítése egy kicsit gyanús. Lehet kifogásolni a szexvideó publikálását, de szerintem az ott látható jeleneteknek teljesen másodlagos szerepe van ebben a történetben. Ami fontos, hogy az Ördög Ügyvédjének sikerült, amit eddig másnak nem: a választók nagy tömegei kezdik megérteni, mivel saját szemükkel látják, az Orbán-rezsim igazi arcát. A megjelenő írások pedig feltárták a korrupciós ügyek egy részét. Mivel ilyen és hasonló ügyek majdnem minden településen megtalálhatók, a győri ügynek még komoly hatása lesz a Fidesz jövőjét illetően hosszútávon.

Mi a tétje, miért kell vagy nem kell elmenni szavazni?

Én azok közé tartozom, akik minden alkalommal elmennek szavazni és nagyon rossz véleményem van azokról, akik nem tesznek eleget állampolgári kötelezettségeiknek, mert a választás az. Hihetetlenül felbosszantanak azok a magasan képzett, állítólag intelligens emberek, akik kijelentik, hogy senki sem érdemli meg az ő voksukat. Micsoda gyermekded felfogásról tesznek ezek az emberek tanúságot? Minden szavazónak tudnia kellene, hogy nincs emberi tökéletesség és így a pártok sem azok. Arra kell szavazni, amelyik leginkább tükrözi a felfogásunkat a világról és politikáról és erkölcsileg leginkább elfogadható. Ami a holnapi szavazás tétjét illeti, ez a helyi választás talán a legfontosabb az utolsó évek választásai között, mert most történt meg először, hogy az ellenzéki pártoknak sikerült összefogni és jobbára egy erőként állni fel a kormánypárt ellen. Ennek az új felállásnak feltétlenül meg kell mutatkozni az eredményekben.

Mi volt a legabszurdabb momentum?

Talán, amikor valaki azzal vádolta Baranyi Krisztát, hogy szöges szalámikat dobál a kutyáknak, vagy, hogy megharapta a parkolóőrt.

Mi volt a legelítélendőbb pillanat?

Szerintem László Imre primitív megvádolása mindenféle alátámasztó dokumentáció nélkül, és hogy van egy olyan televízió Magyarországon, amelyik ezt hajlandó mindenféle ellenőrzés nélkül leközölni.

Mi volt a legpozitívabb dolog?

Természetesen az ellenzéki pártok összefogása.

Mi a legnagyobb tanulsága?

Azt csak holnap fogjuk megtudni.