Az összes európai egyetem tiltakozik az Orbán-kormány intézkedése ellen

HírKlikk 2018. augusztus 25. 07:16 2018. aug. 25. 07:16

Tiltakozik a gender szak belengetett megszüntetése ellen az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA), mondván: a kormány döntése megalapozatlan és példa nélküli az Európai Unióban, írja a hvg.hu.

Emlékeztetőül: kormány diktátumszerűen bejelentette, hogy beszántja a szakot egy rendeletmódosítással. A hivatalos indoklás szerint túl kevesen járnak rá, nincs az ott végzettekre kereslet a munkaerőpiacon.

Az Európai Egyetemek Szövetsége felszólítja a kormányt, törölje terveit, mivel a genderképzés egy megalapozott tudományág, amelyet a világ legrangosabb egyetemein tanítanak, a nemzetközi egyetemeknek van együttműködése a CEU-val és az ELTE-vel is.

Bár a kormány azzal érvel, nincs szükség itthon a genderszakon végzettekre, a szervezet szerint nem világos, mi alapján vonta le ezt a következtetést a kormány, hiszen például az ELTE képzése csak tavaly indult. A társadalom számára hasznos tudást szereznek a végzettek.

Az intézkedés a szervezet szerint súlyos veszélyt jelent az egyetemi szabadságra és intézményi autonómiára. Kifogásolták az egyeztetés hiányát is. A szervezet megjegyzi, számtalan tiltakozást kapott egyetemektől, tudósoktól a genderszak megszüntetése miatt.

Az EUA véleménye rímmel a negyven ország ötvennyolc tudományos akadémiáját, műhelyét – köztük a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) - tömörítő szakmai szervezet, az All European Academies (ALLEA) állásfoglalására. Az 1994 óta működő szervezet - fennállása óta először - politikai tartalmú nyílt levélben és nyilatkozatban tiltakozott, mert álláspontjuk szerint az Orbán-kormány kikezdi a magyar a tudományos élet autonómiáját és a magyar tudományosság színvonalát, ezzel pedig veszélybe sodorja Magyarország tudományos életben betöltött jó hírét.

Via: HVG