Az osztálypénz betiltását kéri egy szülői egyesület

HírKlikk 2018. szeptember 11. 05:52 2018. szept. 11. 05:52

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) közleménye szerint a szülők azt hiszik, hogy jogszabály kötelezi őket az iskolában osztálypénz, az óvodában pedig csoportpénz fizetésére.

A szeptemberi szülői értekezletek egyik napirendi pontja az osztálypénz, óvodákban  a csoportpénz megszavaztatása – írja közleményében a FŐSZEGY.

Szerintük az osztálypénz vagy az óvodai csoportpénz mértékére legtöbbször egy pedagógus vagy valamelyik aktív szülő tesz javaslatot, amit a szülők egy része egyre magasabbra licitál.
A későbbiek folyamán a pénzbeszedő szülő vagy pedagógus az ellenőrző könyvben vagy felszólító levélben követeli a szülői közösséggel megszavaztatott havi pénzkvóta befizetését.

Ha valamelyik szülő nem akar, vagy nem tud havi rendszerességgel fizetni, akkor kiközösítik és megalázó módon nyilvánosságra hozzák a nem fizető nevét. Kifüggesztik az "adósok" listáját a faliújságra. Újabban megszégyenítésként – az adatvédelem szabályokat is sértve - megjelentetik az adós szülő nevét valamelyik közösségi oldalon. 

Mit tehetnek a szülők az általánossá vált osztálypénz, óvodai csoportpénz szedése és behajtása ellen? – teszi fel a kérdést az egyesület.

„Ne fizessenek!
Ne vállalják el az osztálypénz (csoportpénz) beszedését!
Követeljék meg, hogy az intézmény fenntartója vizsgálja meg a köznevelés ingyenességének betartását és számolja fel a szülőket és gyermekeiket megkülönböztető illegális osztálypénz és csoportpénz megfizetésének kényszerű gyakorlatát.”