Az osztrák hetilap szerint botrány, amit a magyar kormány a sajtóval művel

HírKlikk 2021. április 11. 12:20 2021. ápr. 11. 12:20

Amit az MTVA művelt a három perces híradós anyagban az osztrák újságíró kérdésével, az pontosan bemutatja, hogy milyen is ez a hatalom, a médiaszabadság és maga az állami kézben lévő csatorna.

Hogy a Fidesz sajtóosztálya megsértődik egy külföldi újságíró kérdésein, ezért az ügyet a köztévének passzolja át, az meg kirohan az osztrák érdeklődő ellen – nos, ez még a kemény feltételekkel küszködő független magyar média munkatársai számára is újdonság volt. De az egész ügy mögött alighanem az húzódik meg, hogy Orbán Viktor a hazai publikumnak játszik – írja a botrányban érintett osztrák hetilap, a Profil.

A lap kommentárja szerint az lehet a magyarázat, hogy Orbán Viktor ugyan próbál új frakciót tető alá hozni Strasbourgban, de már készíti fel a nagyközönséget arra, ha netán kudarcot vall. Ezért külső ellenséget keres, és meg is találja: a balliberálisokban. Akiknek sorába beletartozik a kritikus sajtó, benne az okvetetlenkedő osztrák újságíróval, továbbá Soros György és immár az európai kereszténydemokraták.

A hetilap szerint a független magyar sajtóval szolidaritást kell vállalni, még akkor is, ha a független médiát csakis a magyar lakosság követelheti ki: rá kell jönnie, hogy mennyire káros a hatalom információs monopóliuma, amely sérti a független tájékoztatás jogát.