Az ötös számú tüntető

Föld S. Péter 2020. január 30. 10:46 2020. jan. 30. 10:46

Bayer Zsolt lesz a ma esti „rasszizmus elleni tüntetés” vezérszónoka. Biztosan szépen szól majd a Fidesz ötös számú tagkönyvének a hangja. Ércesen és maradandóan. Nem mellesleg, hitelesen, hiszen nála több rasszista mondatot kevesen írtak le a magyar sajtóban. Ezúttal azonban nem egy Best of Bayer című összeállítás következik, hanem a hvg,hu egy 2005-ös cikkéből idézünk, amelyből kiderül, hogy hősünk – még mindig Bayerről van szó – nemcsak tüntetni tud, de közel százmillió forint eltüntetése sem akadály számára.

„A hvg.hu 2005-ben közölt információi szerint, csaknem százmillió forintot fizetett ki a Magyar Televízió Bayer Zsolt cégének egy 1997 végén kötött szerződés alapján, amelyben az újságíró és társai két produkció gyártását vállalták az MTV részére. A produkciók azonban sosem készültek el. Az ügy a közszolgálati televízió felügyelő bizottsága elé került. Bayer Zsolt a hvg.hu-nak elismerte, hogy az egyik el nem készült sorozatért cége kapott pénzt, ám azt állította, hogy nem tudja pontosan, hogy mennyit.

A szerződést az akkori MTV-elnök, Szabó László Zsolt írta alá. A hvg.hu értesülései szerint, az összeg egy jelentős részét – közel százmillió forintot – a televízió már kifizette a BLN Vagabunds Kft-nek, ám a két produkció azóta sem készült el. Mindkét – egyébként kulturális témájú – produkció közel húsz részből állt volna.

Az ügy érdekessége, hogy az 1997 végén kötött szerződést a későbbiekben az MTV vezetése módosította, így tolva ki a film elkészítésére szabott határidőt. A hvg.hu információi szerint, legutóbb Ragáts Imre módosította a kft. számára kedvezően a szerződést, ezzel megakadályozva egy esetleges vizsgálatot. Úgy tudjuk, Ragáts – még elnöksége idején – további kifizetéseket kezdeményezett Bayer Zsolt cégének, ám ezeket végül mégsem utalta ki Bayeréknak a televízió.

A legutolsó módosítás értelmében, 2004. december 31-én járt le a szerződés, ám Rudi Zoltán jelenlegi tévéelnök – elődeivel ellentétben – már nem hosszabbította meg azt. Az ominózus szerződés az MTV Rt. felügyelő bizottsága (FB) elé került.”

Eddig a hvg.hu 15 évvel ezelőtti, azóta nem cáfolt tudósítása. Ha netán közben kiderülne, hogy a hvg.hu most idézett cikkében szereplő Bayer Zsolt csak névrokona a rasszizmus elleni mai tüntetés lánglelkű vezérszónokának, úgy tőle elnézést kérünk. Ám ha ugyanarról a személyről van szó, akkor azt javasoljuk a Bayerrel együtt tüntetőknek, hogy ne csak a szónok számtalan rasszista mondatára, de ebül szerzett százmillió forintjára is emlékezzenek.